Nyårslöfte

div class="entrybody">De gångna dagarna har präglats av årskrönikor i bloggvärlden men eftersom min blogg bara existerat några månader bryr jag mig inte om att skriva någon. Istället väljer jag att dela med mig av några av mina förhoppningar inför 2009.

Jag hoppas att 2009 blir ett år fyllt av goda matupplevelser. Jag hoppas också att medvetenheten kring vår mat och dess innehåll och klimatpåverkan ökar. I dag kommer ca 1/4 av vårt koldioxidutsläpp från vår mat (framställning, förädling, transporter m.m) med små enkla förändringar av våra vanor hoppas jag att den siffran minskar under 2009! Jag hoppas också att fler livsmedelstillverkar tar sitt ansvar och slutar tillsätta onödiga och viss fall onyttiga tillsatser i vår mat. För egen del önskar jag lusten att blogga lever vidare och att fler hittar mina små avtryck i cyberspace!

Mitt nyårslöfte till er kära läsare blir att fortsätta blogga om mina tankar kring mat och att fortsätta dela med mig av mina favoritrecept!

Jag önskar er alla en god avslutning på 2008 och ett gott nytt 2009!
2008-12-31 @ 12:37:52 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()


Trerätters festmåltid

div class="entrybody">Så här på årets sista dag dukar många upp en extra god och festlig måltid. Själv ska jag tillbringa årets sista kväll på jobbet men det hindrar inte mig från att duka fram en festmåltid. Matlagning är ju ett av mina stora intressen och att få laga festlig mat är alltid extra roligt. Därför har jag förberett en trerätters nyårsmeny som jag kommer servera mina arbetskamrater ikväll. Maten är enkel att laga, allt går att förbereda och den kostar inte skjortan. Jag kommer servera maten till tre personer ikväll men jag tror att mängden mat utan problem räcker till fyra portioner utan att någon behöver gå hungrig från bordet. Kostnaden för inköp av maten inklusive dryck (alkoholfri cider) hamnar runt 150 kr. Inte illa för en trerätters tycker jag.

Förrätt:

Laxröra på rostat bröd
 
100 g kallrökt lax
3 msk skuren gräslök
½ dl klippt dill
1 msk pressad citron
1 dl lätt creme fraiche
1 krm vitpeppar
½ tsk salt

Skär laxen i mycket små bitar. Blanda alla ingredienser. Låt stå och dra några timmar så att smakerna blandas ordentligt. Servera på rostat bröd eller kavring.

Varmrätt:

Örtmarinerad fläskytterfilé

500 g fläskytterfilé eller fläskfilé
2-3 msk smör
1-2 tsk salt
svartpeppar

Marinad:
2 msk vitvinsvinäger
1 dl olivolja
1 dl vatten
1 tsk salt
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk osötad senap
2 tsk dragon
2 tsk timjan
2 tsk rosmarin

Bryn köttet runt om i smöret. Använd en stekpanna med lock. Salta och peppra. Sänk värmen och lägg på locket. Låt köttet eftersteka på svag värme i 15-20 minuter. Låt köttet svalna. Blanda alla ingredienser til marinaden. Skär köttet i ½ cm tjocka skivor. Lägg köttet i marinaden och låt det marinera några timmar eller under natten. Servera köttet kallt.

Till köttet kommer jag för enkelhetens skull att servera färdiga potatisklyftor som man bara behöver värma i ugnen. Hade jag varit hemma hade jag gjort klyftpotatis själv eller en potatisgratäng att servera till.

Efterrätt:

Yoghurtpannacotta med hallon

1½ dl grädde
3/4 dl socker
1 msk vaniljsocker
2 gelatinblad
3 dl turkisk yoghurt

Blötlägg gelatinbladen i lite vatten. Koka upp grädde, socker och vaniljsocker. Ta av från plattan och låt svalna i 5 minuter. Vispa ner gelatinbladen och tillsätt yoghurten. Häll upp i portionsformar och ställ kallt i minst tre timmar tills panna cottan stelnat. Lägg några hallon ovanpå panna cottan precis innan servering.

Klassisk panna cotta lagas på enbart grädde, socker, vanilj och lite gelatin. Den här varianten blir smalare eftersom en del av grädden byts mot yoghurt. Personligen tycker jag att den blir mycket godare eftersom yoghurten ger rätten en syrlighet som passar väldigt bra ihop med vaniljsmaken. Efterrätten blir heller inte lika mäktig.

Nu återstår bara att hoppas att kvällen på jobbet blir lugn så att vi faktiskt hinner sätta oss ner och äta av den goda maten. Det är nämligen inte alltid givet på min arbetsplats...
2008-12-31 @ 12:22:09 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()


Fullkornspasta med zucchini och bacon

div class="entrybody">Hoppas ni haft en underbart god jul men mycket god mat. Själv har jag haft fullt upp vilket ni kanske förstått utifrån min aktivitet här i bloggen. Har varit bortrest över julen och sen jobbat så det har inte blivit mycket matlagning här hemma.
Men igår lagade sambon en underbar pastarätt som jag tänker dela med mig av. Både enkel, snabblagad och god, kan man begära mer? Uteslut bacon och den blir vegetarisk.

4 portioner fullkornspasta
1 zucchini
1 gul lök
3 msk olivolja
200 g tärnad bacon
1½ dl matlagningsgrädde
4 msk philadelphiaost
2 msk hackad persilja
1 tsk sambal oelek

Koka pastan. Hacka zucchinin och löken. Fräs det i oljan. Tillsätt baconet och fräs lite till. Blanda grädde och philadelphia och rör ner det. Koka tills såsen blir krämig. Smaksätt med persilja och sambaloelek. Blanda ner såsen i pastan och rör om.
2008-12-30 @ 21:41:32 Permalink Kötträtter Kommentarer (0) Trackbacks ()


Julgodis i mängder

div class="entrybody">Min julhälsning till alla er bloggläsare blir denna orgie i choklad!



Mjuk chokladfudge med jordnötter

25 g smör
200 g ljus blockchoklad
200 g mörk blockchoklad
1 burk kondenserad mjölk (397 g)
1 msk vaniljsocker
marsmallows
naturella jordnötter

Smält smör och choklad i en stor skål över ett vattenbad. Rör ner vaniljsocker och kondenserad mjölk. Ta skålen från vattenbadet och blande ner jordnötter och marsmallows. Bred ut smeten i ett tjockt lager på ett smörpapper. Låt stelna och skär sedan i bitar.

Hård chokladfudge

8 dl socker
5 dl standardmjölk
1½ dl kakao
½ tsk salt
50 g smör
1 msk vaniljsocker

Blanda socker, mjölk, kakao och salt i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt koka tills smeten är 125 grader. Blanda ner vaniljsocker och smör. Häll smeten i en smord form. Låt svalna något och skär den sedan i bitar medan den fortfarande ligger i formen. Man får inte vänta för länge med att skära i fudgen för då hinner den stelna för mycket.

Kokostoppar

200 g mörk blockchoklad
200 g ljus blockchoklad
200 g riven kokos

Smält chokladen över ett vattenbad. Rör ner kokos och klicka ut små kakor på ett smörpapper. Låt stelna.

Risbräck

200 g mörk blockchoklad
200 g ljus blockchoklad
puffat ris

Smält chokladen över ett vattenbad. Rör ner riset och klicka ut små kakor på ett smörpapper. Låt stelna.

Fikonkulor

15 fikon
1½ dl russin
75 g mandelmassa
3 dl havregryn
6 msk glögg
smält choklad

Mixa fikon, russin, mandelmassa, havregryn och glögg till en smet. Rulla små kulor och doppa dem i smält choklad.
2008-12-22 @ 14:15:06 Permalink Sötsaker Kommentarer (0) Trackbacks ()


Jakten på den perfekta julskinkan

div class="entrybody">

Innan jag blev sängliggande i den hemska förkylningen inhandlade jag årets julskinka. Jag hade flera krav på julskinkan och att hitta den perfekta visade sig vara ett omöjligt uppdrag, iaf på ICA MAXI. Följande kriterier försökte jag få uppfyllda: Svenskt kött
Slaktad, styckad och förpackad i Sverige
ca 2 kg
Så högt köttinnehåll som möjligt
Inga smaktillsatser (smakar inte skinkan skinka utan tillsatser vill jag inte ha den...)
Helst inga tillsatser som enbart satts till för att ge skinkan en skär färg
Lättrimmad
Okokt

Efter lite letande bland julskinkorna hittade jag skinka av märket Bröderna Carlsson (www.brodernacarlsson.net) som uppfyllde de flesta av mina krav men inte alla. Skinkan kommer från en svensk gris och innehåller 92% köttråvara. Den är lättrimmad med en lake som består av vatten, salt, dextros, E250, E331 och E301.

Vad betyder då detta? Vatten och salt är vad saltlake brukar bestå av. Dextros är detsamma som glukos d.v.s. socker. Sen kommer vi till E-numrena och då krävdes en sökning på livsmedelsverkets hemsida för att ta reda på vad de egentligen är.
E250 = natriumnitrit. Ett konserveringsmedel som i upprepade djurförsök har uppvisat cancereffekt. Rimmningen i sig är en slags konserveringsmetod och förvaras skinkan rätt så borde alltså inte detta extra konserveringsmedel behövas.
E301 = natriumaskorbat. Ett antioxidationsmedel som används för att ge charkvaror dess rosa färg. Visst vi är vana vid att en julskinka ska vara rosa eftersom vi upplever det som aptitligare men kokt kött är inte rosa - det är grått! Smaken sitter ju inte i färgen.
E331 = natriumcitrater. Även det oxidationsmedel som används för att motverka härskning och missfärgning av kött. Även det här är en, ur min synvinkel, onödig tillsatts.

En sökning på www.google.se av dessa ämnen ger ett enormt antal träffar. Nästan alla sidor jag tittat på räknar upp negativa effekter dessa ämnen har haft i djurförsök. Tyvärr saknar så gott som alla dessa sidor beskrivningar av studierna och/eller referenser till dem och därför låter jag bli att återge resultaten. Men skrämmande är det...

Vad som inte framkom av etiketten på skinkan var huruvida köttet är styckat och förpackat i Sverige. Jag vände mig då till företaget och fick reda på att all hantering skett i Sverige.

Nu köpte jag ju inte skinkan enbart för att analysera innehållsförteckningen utan för att faktiskt tillaga och äta den.

Jag tog ur skinkan ur förpackningen men lät nätet sitta kvar och sköljde av den. Sedan la jag ner den i en kastrull och stack ner en köttermometer i den. På med kokande vatten och sedan fick det sjuda tills skinkan var 72 grader innuti. Då tog jag upp den och lät den svalna lite innan det  var dags för griljering.



Jag skar bort svålen och annat löst fett när skinkan svalnat något. Efter det blandade jag ihop smeten till griljeringen:
1 ägg
3 msk senap
1 tsk socker
3 msk ströbröd
Ägg, senap och socker blandades och smörjdes på skinkan. Sedan siktade jag ströbröd över senapssmeten och stack ner några kryddnejlikor i skinkan. Kryddnejlikorna ger både smak åt griljeringen och är en vacker dekoration.


Skinkan ställdes in i ugnen i 200 grader i ca 20 minuter tills griljeringen fått fin färg (skinkan är ju rosa tack vare alla fina tillsattser...).


Och trots min kritiska analys av skinkan smakade den riktigt gott!
2008-12-17 @ 22:39:42 Permalink Kötträtter Kommentarer (1) Trackbacks ()


Konversation kring min blogg en vanlig kväll i december:

div class="entrybody">

Jag: Idag har jag haft sex besökare på bloggen!

Sambon: Sex besökare eller sexbesökare?

Jag: Sexbesökare så klart, mina bilder är ju värsta matporren.

Sambon: Hmmm

Så vad säger ni läsare? Blir ni inte lite sugna av bilderna? :)
2008-12-16 @ 16:47:55 Permalink Allmänt Kommentarer (1) Trackbacks ()


Julbröd

div class="entrybody">Tystnad har rådit i min blogg en vecka nu. Tystnad råder också i min verklighet eftersom jag drabbats av förkylning modell värre och inte kan prata. Allt som hörs när jag öppnar munnen är något slags kraxande läte i stil med en gammal kråkas... Därför sitter jag nu inlindad i en filt med en kopp te bredvid mig och försöker formulera ett inlägg, mellan hostattackerna, om förra veckans bakande av julbröd.

I min familj finns det två sorteras bröd som är heliga på julen. Utan dem blir det ingen riktig jul. Det är inga självklara julbröd för en utomstående eftersom de inte innehåller några julkryddor eller har någon egentlig jultradition utanför min släkt (vad jag vet). Båda recepten är gamla släktrecept och jag vill därför inte publicera dem i sin helhet här i bloggen utan är det någon som är intresserad av dem får ni gärna fråga mig personligen.

Det ena receptet kommer från pappas mormor och har bakats av min farmor varje jul så länge jag kan minnas. Tyvärr finns inte farmor hos oss längre men receptet finns som tur är bevarat. Det är en slags tekakor som bakas på mjölk och mycket smör vilket gör dem väldigt saftiga och ger dem en fylligare smak jämfört med vanligt vetemjölsbröd.
 


Det andra receptet kommer från mammas farmor och har bakats av henne och av morfar och mormor. Morfar och mormor bakar ju fortfarande förstås men jag har börjat jag med! Vi kallar dem havrekakor och de består till stor del just av havre. Även degen till dessa bröd görs på mjölk. Havregrynen får svälla ett halvt dygn i mjölken innan resten av ingredienserna blandas i. Som jäsmedel till dessa brödkakor används hjorthornssalt. Köket stinker ammoniak medan man bakar men bröden smakar har ingen smak av ammoniak. Hjorthornssalt framställs numera kemiskt men förr framställde man det genom att koka horn och klövar från hjortdjur.
 


Båda degarna kavlas ut och sedan tas runda kakor ut. Tekakor heter tekakor just därför att man använde tekoppar för att ta ut kakorna med. Tekakedegen kavlas till ungefär 1 cm tjocklek och havrekakedegen kavlas tunnt (några mm). Att baka havrekakor påminner lite om att baka pepparkakor. Båda degarna är ganska tungarbetade och det ska kavlas tunnt...

Degen till havrekakorna


Blivande havrekakor
2008-12-16 @ 16:44:57 Permalink Matbröd Kommentarer (4) Trackbacks ()


Oj vilken helg

div class="entrybody">

Den gångna helgen blev helt klart intensivare än jag hade tänkt mig... Som jag skrev om innan helgen så stod julmiddag med några kompisar på programmet. Jag hade åtagit mig att fixa med all mat eftersom jag var ledig. Men planerna ändrades ordentligt när jag på lördagmorgonen blev väckt och iförd en kort sagt crazy utstyrsel innan jag ens hunnit vakna - möhippa stod visst på programmet!

Och självklart ingick matlagning som ett av mina uppdrag för dagen. Utrustad med, ett för mig okänt antal, enkronor blev jag inskickad i den lilla ica-butiken som ligger i området där jag bor för att inhandla ingredienserna till dagens lunch. Eftersom jag inte fick särskilt mycket tid på mig för att laga till lunchen blev det till att fuska med en färdig pastasås som bas men resultatet fick godkänt. Jag kokade spaghetti, fräste purjolök och paprika, blandade fräset med färdig tomatsås och rev lite parmesanost över alltihopa. Som bonus svängde jag ihop en dessert, något som möhippegänget inte hade räknat med men som helt klart uppskattades. Jag smälte en chokladkaka, placerade marsmallows i portionsformar och ringlade chokladen över. Enkelt men väldigt gott!




Bilderna är stulna från en i möhippegänget...


Men det "snälla" möhippegänget lämnade tillbaka mig i tid till julmiddagen. Nu hann ju inte jag laga en massa mat till middagen men det ordnade gästerna i form av en knytis.



2008-12-10 @ 22:58:16 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()


Franska pepparkakor

div class="entrybody">Hade väldigt trevligt besök i fredags. Det blev en mysig kväll med god mat, gott vin och massor med prat. Bland annat diskuterades pepparkakor och vi kom in på franska skurna pepparkakor med mandel i. Underbart goda pepparkakor som jag många gånger njutit av i juletider hemma hos dem. Jag blev väldigt sugen på sådana pepparkakor och bestämde mig för att baka dem någon dag. Och igår, när jag åter igen slapp laga mat eftersom vi hade en färdig fiskgratäng från måndagens maratonmatlagning, bestämde jag mig för att baka. Receptet kommer från boken Sju sorters kakor (88:e upplagan, 2005) och den enda ändringen jag gjorde i receptet var att byta ut bikarbonatet mot bakpulver eftersom det var det jag hade hemma.

Recept:
2 dl sötmandel
200 g smör
2 dl socker
1 dl ljus sirap
2 tsk ingefära
2 tsk kanel
2 tsk malda nejlikor
1 tsk bikarbonat eller 2 tsk bakpulver
ca 6 dl vetemjöl

Hacka sötmandeln grovt. Rör smöret mjukt och blanda i socker, sirap, kryddor, bikarbonat, mandel och mjöl. Arbeta degen smidig på mjölat bakbord och dela den i två delar. Forma varje del till en tjock rulle och rullas in i smörpapper eller folie. Låt rullarna ligga kallt några timmar eller över natten. Skär tunna skivor av rullarna och lägg på smorda plåtar. Grädda i 175 grader i 12 minuter mitt i ugnen.

2008-12-04 @ 13:21:09 Permalink Sötsaker Kommentarer (2) Trackbacks ()


Älgköttbullar

div class="entrybody">Förutom lasagne stekte vi köttbullar på mycket av köttfärsen som jag skrev om igår. Köttbullar lagar vi väldigt sällan eftersom det är jobbigt att rulla dem, istället blir det biffar av det. Men till jul ska det ju vara köttbullar! En del av köttbullarna kommer vara en del av julknytisen på lördag. Tyvärr blandade jag bara ingredienser utan att mäta dem men jag delar med mig av en beskrivning av hur jag gjorde.

2 ägg, 1 liten hackad lök, 1 pressad vitlöksklyfta, ströbröd, lite mjölk, salt och peppar blandades till en smet som volymmässigt motsvarade 1/3 av färsens volym. Jag använde ca 800 g älgfärs. Sedan blandades älgfärsen och ströbrödssmeten ihop till en färs som fick stå och svälla i ca 20 minuter innan vi rullade köttbullar av det och stekte.
2008-12-02 @ 21:39:14 Permalink Kötträtter Kommentarer (0) Trackbacks ()


Vörtbröd

div class="entrybody">Julförberedelserna är i full fart här hemma. Redan på lördag är det dags för den första julmiddagen. Det blir knytisjulbord med järnjänget, något som jag verkligen ser fram emot! I går när jag höll på för fullt i köket passade jag på att baka vörtbröd. Ett gott kryddigt bröd som verkligen hör julen till. Vört går att köpa färdig som pulver men jag gör egen på julmust, porteröl och kryddor.

Recept:
4 limpor

100 g jäst
100 g smör
1 flaska porter (33 cl)
2 flaskor julmust (33 cl)
1½ dl mörk sirap
1 msk malda pomeransskal
1 tsk malda kryddnejlikor
2 tsk malen ingefära
2 dl russin
knappt 2 kg rågsikt
ägg till pensling

Smula ner jästen i en stor degbunke. Smält smöret och värm det tillsammans med porter och julmust till 37 grader. Löd upp jästen i degspadet. Tillsätt sirap, kryddor och russin. Blande ner rågsikt tills det blir en smidig deg som släpper kanterna på degskålen. Täck över degen och låt den jäsa till dubbel storlek ca 30-40 minuter. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och forma fyra stycken limpor. Lägg limporna bredvid varandra i en långpanna. pensla sidorna på limporna med lite matolja så går de lättare att bryta isär efter gräddning. Nagga dem med en gaffel och låt dem jäsa i 40 minuter. Pensla limporna med uppvispat ägg och grädda dem i nedre deln av ugnen i 200 grader i 30-40 minuter.

2008-12-02 @ 20:59:45 Permalink Matbröd Kommentarer (0) Trackbacks ()


ingen matlagning idag

div class="entrybody">

Tack vare gårdagens maratonmatlagning behöver vi inte bekymra oss för vad vi ska äta till middag på flera dagar. Idag var det bara att plocka fram lasagnen som lagades i går och grädda färdigt den i ugnen. Igår gjorde vi allt till lasagnen utom att grädda den så idag var det bara att ställa in den på 200 grader i ugnen i ca 50 minuter och sen var middagen klar! Enkelt! Mitt recept på lasagne hittar ni här.

2008-12-02 @ 20:49:48 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()


Klantighet ledde till väldigt mycket matlagning...

div class="entrybody">I dag har vi varit lediga både jag och sambon. Vi hade redan innan helgen bestämt att på måndag då ska både en lasagne och  julköttbullarna lagas. Någon (läs Magda) var då så duktig att hon redan i går plockade upp en massa köttfärs ur frysen och slängde in i kylskåpet. För att komma åt köttfärsen som låg längst ner i en låda var hon tvungen att plocka upp en massa annan mat som hon lade på köksbänken. Sen gick hon och la sig. Resultatet blev att när vi vaknade idag låg det en lax, 1 kg broccoli, ½ kg jordgubbar och ett paket alaska pollock upptinat på köksbänken. Som tur är hade de legat på varandra så allt var fortfarande väldigt kallt. Men det var ju tvunget att lagas till idag vilket även den tinade köttfärsen var. Så idag har vi lagat mat så gott som hela dagen... Och när vi endå var i farten passade vi på att baka vörtbröd till helgens julmiddag och sy en julgardin till köket också...

Recept på dagens alla maträtter kommer under veckan!
2008-12-01 @ 23:13:05 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()


Lyxfrukost

div class="entrybody">Nästan varje morgon äter jag gröt till frukost. Det är en väldigt god gröt men det blir ju tråkigt i längden. Därför försöker jag hitta på lite roligare i frukost när vi är lediga. Idag blev det underbart goda smoothies bestående av jordgubbar, banan och apelsinjuice.

2008-12-01 @ 23:05:02 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()


RSS 2.0