Första advent och saffransskorpor

div class="entrybody">Hösten har gått i en rasande fart och vi är redan framme vid första advent. I fredags bakade vi säsongens första omgång lussekatter. En burk kesella i degen gör att de blir extra saftiga och därmed ännu godare!


Tyvärr syns inte den fina gula färgen när man fotar med mobilen.

Även idag luktar det gott av saffran i vår lägenhet men eftersom vi båda har jobbat blir det idag de lite mer snabbakade saffransskorporna. Receptet fick jag från tv-programmet Leilas jul som gick på tv4 förra året.

Recept:

100 g smör
1 g saffran
2 st ägg
1½ dl strösocker
5 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1-1½ dl hel sötmandel.

Smält smöret och blanda det med saffranet i en skål. Rör ner äggen. Blanda de torra ingredienserna tillsammans med mandeln. Vänd ner det i smöret coh äggen. Forma degen till tre längder på en plåt. Grädda dem mitt i ugnen i 175 grader i 25 minuter. Ta ut plåten ur ugnen och sänk värmen till 125 grader. Skär längderna i cm-tjocka skivor och lägg tillbaka dem på plåten. Torka skorporna mitt i ugnen. Stäng av ugnen efter 10 minuter men låt plåten med skorporna stå kvar tills ugnen svalnat eller över natten.

Till skorporna dricker jag en kopp med härligt Brunkulla te som har smak av bergamottolja, ros och citronskal. Jag kan verkligen rekommendera det! Finns både som svart, grönt och rött te. Idag dricker jag den svarta varianten.
2008-11-30 @ 17:32:19 Permalink Sötsaker Kommentarer (0) Trackbacks ()


Sesamrostade grönsaker med klyftpotatis och böndipp

div class="entrybody">

Jag fick en underbart vacker bok i födelsedagspresent som heter Smaker från Saltå Kvarn, Maten Brödet Kakorna och är skriven av Åsa Swanberg.


Det är en inspirerande bok full med vackra bilder som förutom recept innehåller små texter som beskriver den biodynamiska odlingen som ligger till grund för många av Saltå Kvarns produkter. I fredags var det dags att premiärlaga något ur boken och valet föll på sesamrostade grönsaker med klyftpotatis och böndipp. En helt vegetarisk rätt med ingredienser som passar bra till årstiden. Min vana trogen har jag ändrat lite grann i receptet för att passa mig och mina middagsgäster.

Recept:
4 portioner

3 paprikor (gärna olika färger)
1 squash
4 rödlökar
300 g färska champinjoner
4 morötter
4 potatisar
200 g sockerärtor
flingsalt
sesamfrön
färsk timjan
1 dl olivolja
1 msk balsamvinäger
salt & svartpeppar

Skala och skär rotfrukter, lök och grönsaker, förutom sockerärtorna, i stora bitar. Lägg dem i en långpanna på ett bakplåtspapper. Strö över flingsalt och färsk timjan. Ringla över lite olivolja. Rosta mitt i ugnen i 225 grader i ca 30 minuter. Rosta under tiden sesamfröna gyllenbruna i en torr stekpanna. Blanda samman olivolja, balsamvinäger, salt och peppar. Lägg rotfrukterna och grönsakerna i en stor skål. Blanda ner sesamfrön och sockerärtor. Ringla över dressingen. Servera tillsammans med böndippen.

Recept böndipp:
2 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
2½ dl canellinibönor (konserverade)
3 msk ricottaost (kan bytas ut mot t.ex. cremé fraiché)
2 msk vatten
lite balsamvinäger
salt & svartpeppar

Hacka vitlöksklyftorna. Fräs dem i lite olja utan att de tar färg. Låt bönorna fräsa med några minuter. Blanda alla ingredienser i en mixer och mixa till en slät kräm. Smaka av med salt och peppar.


Matlagning pågår...
2008-11-30 @ 17:30:18 Permalink Vegetariska rätter Kommentarer (0) Trackbacks ()


Djungelgryta

div class="entrybody">

Det har varit stiltje i bloggen några dagar men nu är jag tillbaka och bloggar lite igen. Först ut är djungelgrytan, en kyckling gryta, som vi hade till middag i torsdags. God och enkel som går snabbt att laga till - precis så som man vill att vardagsmaten ska vara när man är trött efter en arbetsdag!

Recept:
4 portioner

500 g kycklingkött utan ben
rapsolja
½ tsk salt
svartpeppar
1 tsk curry (jag har oftast i mycket mer än så eftersom jag är väldigt förtjust i curry)
3 dl matlagningsgrädde
½ kycklingbuljongtärning

Strimla kycklingen. Bryn den i lite rapsolja några minuter. Salta och peppra. Rör ner curry, grädde och buljong. Koka några minuter. Servera med basmatiris, skivad banan, ärtor och mango chutney.

2008-11-30 @ 17:29:14 Permalink Fågelrätter Kommentarer (0) Trackbacks ()


Inspiration

div class="entrybody">

Jag har länge funderat på att publicera ett inlägg om att göra medvetna val som konsument när man inhandlar sin mat och på så sätt bidra till ett mer hållbart samhälle. Inlägget har funnits i mitt huvud i flera veckor nu men inte förrens de senaste dagarna har det börjat formats i ord som kan skrivas ner. Inspirationen hittade jag när jag av en slump, via en gammal gymnasiekompis blogg, hittade Maja Södergrens hemsida om klimatsmart mat; www.klimatmat.se

Maja Södergren skriver om hur den enskilda konsumenten, genom att göra medvetna val i mataffären, kan dra sitt lilla strå till den stora stack som vi tillsammans kan bilda för att ge vår planet en mer hållbar framtid. Jag läser och läser på sidan och suger i mig av den inspiration som finns där och önskar mig hennes bok: Majas klimatmat i julklapp.

Att förändra sitt tänkande tar tid och en del saker kommer jag förmodligen inte att ändra på medans andra saker har jag redan tänkt på länge.

Att välja grönsaker utifrån säsong är en bra start. Jag väljer ofta svenskodlade frukter och grönsaker i den mån det går. Det innebär att det på sommaren finns otroligt mycket att välja på medan det på vintern blir mest rotfrukter och kålväxter. Men med lite fantasi går det bra att variera även dem. Sen är det ju många sorter som överhuvudtaget inte odlas i Sverige och då går det ju inte att undvika långa transporter hur mycket man än vill det.

Kött är något som jag äter alldeles för mycket av ur ett klimatsmart perspektiv men det går att göra bra val även bland köttet. T.ex. ger viltkött och lammkött mindre påverkan på klimatet än nötkött och fläskkött. Sedan anser jag att det är bättre att välja svenskt kött än utländskt eftersom det ger kortare transporter och man stödjer det svenska jordbruket. Men det gäller att läsa ordentligt på förpackningen eftersom mycket kött transporteras från Sverige till låglöneländer för styckning och förädling innan det transporteras tillbaka för att säljas i svenska affärer och då har man ju förlorat hela poängen med att köpa svenskt för att minska transporterna. 

Det finns även en mängd med olika märkningar som intygar att en vara har en viss kvalitet. Jag brukar titta efter ekologiska och rättvisemärkta varor eftersom de märkningarna står för att varan är producerad på ett sätt som inte sliter för mycket vare sig på vår miljö eller på människorna som arbetar för att framställa produkten. Men tyvärr måste jag erkänna att snålheten många gånger bedrar visheten då priset på många produkter som känns rätt är så mycket högre än på samma vara producerad med konventionella metoder. Men kanske ska jag tänka om eftersom priset ändå är litet jämfört med priset kommande generationer får betala för att kunna leva på den planet vår generation konsumerat sönder...

2008-11-27 @ 22:02:20 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()


Thaiinspirerad laxsoppa

div class="entrybody">


Idag värmer vi oss med en laxsoppa vars smaker påminner om betydligt varmare väder!

Recept:
4 portioner

400 g laxfilé
2 paprikor
10 cm purjolök eller några salladslökar
1 vitlöksklyfta
400 ml kokosmjölk
1 msk röd curry pasta
5 dl fiskbuljong
fisksås (thailändskt salt)

Strimla purjolök och paprika. Pressa vitlöken. Fräs i lite olja några minuter. Tillsätt kokosmjölk, currypasta och fiskbuljong. Låt koka några minuter. Tärna laxfilén och tillsätt den. Koka några minuter tills laxen är klar. Smaksätt med fisksåsen.

2008-11-25 @ 20:37:00 Permalink Fiskrätter Kommentarer (0) Trackbacks ()


Smördegspiroger med fetaost och bladspenat

div class="entrybody">Lättlagade och fantastiskt goda piroger. Jag serverade dem på min födelsedagsfest och de var så populära att de var slut långt innan alla gäster hunnit förse sig...

Recept:

1 paket fryst smördeg (5 plattor)
300 g bladspenat
100 g fetaost
svartpeppar
1 ägg

Tina smördegsplattorna i 20 minuter. Förväll spenaten om den är färsk, tina den om den är fryst. Smula ner fetaosten i spenaten. Smaksätt med svartpeppar. Kavla ut smördegsplattorna och dela varje platta i 4 bitar. Lägg lite spenat och fetaost på varje bit och vik ihop dem. Tänk på att inte lägga röran ända ut till kanten på smördegen. Tryck ihop kanterna med en gaffel. Pensla pirogerna med uppvispat ägg och grädda dem i ugnen i 200 grader i ca 20 minuter eller tills de fått gyllenbrun färg.
2008-11-23 @ 21:39:31 Permalink Vegetariska rätter Kommentarer (2) Trackbacks ()


Brytbröd med parmesan och oregano

div class="entrybody">Till buffén passar ett brytbröd perfekt. Var och en av gästerna bryter av en så stor bit bröd de vill ha. Det här brödet får en spännande smak av parmesanost och oregano.

Recept:

25 g jäst
2 ½ dl mjölk
3/4 dl olivolja
3/4 tsk salt
1 dl riven parmesan
2 tsk oregano
ca 7 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken och oljan till 37 grader. Häll degspadet över jästen och rör tills jästen löst upp sig. Häll i salt, parmesan och oregano. Blanda i mjöl tills degen släpper degbunkens kanter. Låt jäsa under en bakduk i 30 minuter. Stjälp upp den jästa degen på ett mjölat bakbord och rulla ut den till en längd. Dela i 30 bitar och forma runda bullar av varje längd. Lägg bullarna i en smord ugnssäker form med raka kanter, t.ex. en springform. Låt jäsa under bakduk i ytterlliggare 30 minuter. Pensla med lite olja och strö över lite parmesan och oregano. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 35 minuter. Stjälp upp det nygräddade brödet på ett galler. Vänd försiktigt på det och låt det svalna under en bakduk.
2008-11-23 @ 21:33:14 Permalink Matbröd Kommentarer (0) Trackbacks ()


Bananåkokoskaka

div class="entrybody">Lättlagad kaka som är snabb att röra ihop men som kräver lite tid i ugnen.

Recept:

2 ½ dl socker
2 ½ dl vetemjöl
2 ½ dl vispgrädde
1-2 bananer
½ dl riven kokos

Rör ihop socker, mjöl och grädde till en jämn smet. Bre ut smeten i en smord och bröad form. Skiva banan och tryck ner i smeten. Häll över kokosflingorna och grädda längst ner i ugnen i 200 grader i 50-60 minuter. När den är klar ska den vara lite kladdig i mitten.
2008-11-23 @ 21:15:36 Permalink Sötsaker Kommentarer (0) Trackbacks ()


Jordgubbsmoussetårta

div class="entrybody">En underbart god tårta som går bra att förbereda dagen innan man ska äta den. Är en riktigt god sommartårta men fungera även utmärkt att laga till en kall novemberdag på jorgubbar från frysen! Tar lite tid och kräver lite arbete i köket men är väl värt det!

Recept:
 
Chokladbotten:
110 g smör
2 1/4 dl socker
1 msk sirap
2 ägg
1 ½ dl vetemjöl
½ tsk salt
1 ½ tsk vaniljsocker
1 dl kakao
2 dubbeldaim (á 56 g)
smör + ströbröd till formen

Jordgubbsmoussen:
5 gelatinblad
½ l jordgubbar
3 äggulor
2 dl florsocker
2 dl yoghurt
4 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker

Vispa smör, socker och sirap pösigt. Rör ner äggen. Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao. Grovhacka daimen. Rör ner mjölblandningen och daimen i smeten. Bre ut smeten i en smord och bröad springform (24 cm i diameter). Grädda i 175 grader i ca 25-30 minuter. Låt kakan svalna.

Blötlägg gelatinbladen i 5 minuter i kallt vatten. Mixa jordgubbarna till en slät smet. Vispa äggulor och florsocker pösigt. Vispa grädde, yoghurt och vaniljsocker. Värm ½ dl av jordgubbspurén, lägg i gelatinbladen och låt dem smälta på svag värme. Rör ner gelatinblandningen i resten av jordgubbspurén. Blanda försiktigt ner äggsmeten och gräddblandningen i jordgubbspurén. Rör försiktigt till en slät smet. Häll blandningen över chokladbotten (låt den vara kvar i springformen). Ställ kallt i minst 4 timmar i frysen eller kylen.

Om tårtan är fryst ska man ta fram den 4 timmar innan servering och låta den stå i rumstemperatur. Garnera gärna med färska jordgubbar.
2008-11-23 @ 21:05:42 Permalink Sötsaker Kommentarer (0) Trackbacks ()


Tapenade

div class="entrybody">Tapende är italiensk (tror jag) olivröra. Jag serverade det på min fest och frågan om receptet lät inte vänta på sig...

Recept:
4 dl svarta oliver
½ dl kapris
1 vitlöksklyfta
1 msk balsamvinäger
svartpeppar
olivolja

Mixa oliver, kapris, vitlök, balsamvinäger och svartpeppar till en grov röra. Späd med olivolja till den konsistens ni önskar!
2008-11-23 @ 20:34:35 Permalink Allmänt Kommentarer (1) Trackbacks ()


Födelsedagsmat!

div class="entrybody">Tänkte få era smaklökar att vattnas genom att berätta vad jag åt till middag på min födelsedag! Det blev en favorit i repris, rådjursfilé med ugnsbakade rotsaker. Receptet hittar ni här. Men den här gången blev det rödvinssås till!

Recept på rödvinssås:
Vispa upp fettet efter stekningen med lite vatten (några matskedar). Smaksätt med vilt eller kalvfond. Häll i rödvin (ungefär 1 dl). Gör en redning av lite vetemjöl och vatten som blandas väl och sedan vispas ner i såsen. Sjud såsen några minuter tills den tjocknar. Krydda med lite torkad rosmarin.


Det blev även lite rödvin i mitt glas vilket ni som känner mig kan intyga är ett tecken på min stigande ålder... Tidigare har jag bara druckit söta tyska viner som den normale vindrickaren bara fnyser åt. Men nu kära vänner kan ni pusta ut, jag börjar bättra mig!


Till efterrätt blev det en chokladmarängtårta som sambon trollade fram i köket (ivrigt påhejad av mig som ville slicka skålarna). Receptet finns enbart i sambons huvud så det kan jag tyvärr inte dela med mig av. Men gott var det!
2008-11-21 @ 22:21:40 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()


Kladdkakemuffins

div class="entrybody">När jag var liten hade vi som tradition i klassen att  man bjöd på tårta när man fyllde år. Det är en väldigt trevlig tradition som jag fortsatt med upp i vuxen ålder. Men idag är det arbetskamraterna som får stå ut med min bakiver! Dock är det inte så smidigt att ta med en tårta så det fick bli kladdkaka i portionsbitar - kladdkakemuffins! Inte en muffins fanns kvar när dagen var slut så jag gissar att jag lyckades! Eller som vännen K sa: "Du är elak som bjuder på sånt här" ;)

Recept:
16 st

2 ägg
2½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
½ tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
100 g smält smör

Visp ägg och socker pösigt med elvisp. Vispa ner vaniljsocker, salt, kakao och bakpulver. Rör till sist ner vetemjöl och smält smör. Klicka ut smeten i bakformar. Grädda muffinsen i 200 grader i 10 minuter.

De pöser upp och är ganska luftiga när man tar ut dem ur ugnen men sen sjunker de ihop och blir så där segt kladdiga som kladdkaka ska vara! Till en början är de väldigt kladdiga men låter man dem stå svalt några timmar blir de perfekta!

Glömde tyvärr bort att fotografera dem innan jag tog med dem till jobbet och sen fanns som sagt inga kvar...
2008-11-19 @ 20:46:57 Permalink Sötsaker Kommentarer (0) Trackbacks ()


Raggmunk

div class="entrybody">Kan det bli mer husmanskost än så? Underbart goda med rårörda lingon eller varför inte med en röra bestående av cremé fraiché, rödlök och stenbitsrom?

Recept:
 
4 portioner

8 stora potatisar
2 ägg
2 dl vetemjöl
5 dl mjölk
1½ tsk salt
4 msk smör

Skala och riv potatisarna. Vispa samman mjöl, salt och mjölk. Tillsätt äggen och den rivna potatisen. Sält smöret i en stekpanna och häll det i smeten. Rör om. Vispa i smeten mellan varje raggmunk annars sjunker potatisen till botten.
2008-11-16 @ 19:57:04 Permalink Vegetariska rätter Kommentarer (0) Trackbacks ()


Marinerad kyckling stekt i ugn

div class="entrybody">Idag var en sån där dag när vi inte orkade laga till någon avancerad fredagsmiddag. Jag var jättetrött efter jobbet och sambon hade precis bakat mängder med matbröd. Så det blev till att hitta på något roligt utav det vi hade hemma i frys och skafferi.

Vi marinerade några kycklinglår i en marinad bestående av soya, olivolja, honung, salt och peppar. vet inte exakta mängder men några matskedar vardera av soya och olja, ungefär en matsked honung och sen lite salt och peppar. När det marinerat i ca 45 minuter stekte vi kycklingen i ugnen i 225 grader i 20 minuter. Vi lät kycklingen ligga kvar i marinaden i formen under stekningen eftersom det blir saftigare då. Nackdelen är att det är betydligt mindre roligt att göra rent ugnen från fastbrännt soyastänk men det är en annan dags bekymmer...

Till kycklingen åt vi pommes strips och bearnaisésås som härstammade från pulver, slött som sagt... Någon dag ska jag testa på att göra bearnaisésås själv men jag har fått för mig att det är svårt och därför inte vågat testa. Lyckas jag när jag väl testar lär ni få läsa om det här! Misslyckas jag å andra sidan lär jag aldrig mer nämna min intention att göra egen bearnaisésås...

2008-11-14 @ 21:57:30 Permalink Fågelrätter Kommentarer (0) Trackbacks ()


Falukorv i ugn - samma recept men på nytt sätt

div class="entrybody">Ni som följt min blogg kommer säkert ihåg att jag lagade falukorv i ugn med en äpple- och tomatröra tidigare i höstas. I går lagade jag det igen men med en ny design. Jag skivade en falukorv (800 g) och la i en ugnsform. Över falukorven la jag skivad lök och skivade äpplen. Sen hällde jag en förpackning med krossade tomater över alltihop. Kryddade med salt, peppar och basilika och till sist strödde jag lite riven ost över allting. In i ugnen på 225 grader i ca 25 minuter. Klart! Räcker till en 5-6 portioner ungefär.
2008-11-14 @ 21:44:22 Permalink Kötträtter Kommentarer (0) Trackbacks ()


Jag kunde inte hålla mig...

div class="entrybody">...idag njuter jag av Kiviks äppleglögg!

2008-11-11 @ 23:13:44 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()


Laxbiffar med hummersås

div class="entrybody">I oktobernumret av buffé hittade jag ett spännande recept på hemmagjorda fiskbullar på lax. Jag valde att laga dem som biffar istället eftersom det är enklare.

Recept:
4 portioner (för oss räckte fiskbiffarna till 5 portioner)

500 g laxfilé
1 liten purjolök
2 ägg
1 dl kesella
4 msk maizena (här har jag ökat mängden jämfört med ursprungsreceptet för att få en fastare färs)
2 msk hackad dill
1 tsk torkad dragon
salt & peppar
smör till stekningen

såsen:
2 dl mjölk
2 dl lätt cremé fraiché
2 msk hummerfond
1 msk hackad dill

Ta bort eventuellt skin och eventuella ben från laxen och skär den i tärningar. Strimla purjolöken. Blanda alla ingredienser till laxbiffarna i en mixer och mixa till en jämn färs. Forma biffar och stek dem i lite smör. Ta upp biffarna ur pannan. Häll mjölk och cremé fraiché i pannan. Smaksätt med hummerfond och hackad dill. Koka några minuter så att såsen blir krämig. Lägg i biffarna i såsen innan servering.
Pressad potatis och buljongkokta haricot verts är gott till.

2008-11-11 @ 23:10:59 Permalink Fiskrätter Kommentarer (0) Trackbacks ()


Snabbmat hemma hos Magda - Currykyckling

div class="entrybody">Idag var en sådan dag som jag bara inte orkade ställa mig och laga något avancerat till middag. Var helt slut efter en jobbig och lång helg på jobbet. Men det blev varken pizza eller hamburgare utan currykyckling med spaghetti. En jättelätt rätt att laga med ingredienser som man ofta har hemma. Hela middagen är klar på 15 minuter. T.o.m. grönsakerna blev en snabb variant - ärtor från frysen som värmdes i kokande vatten.

Recept:
2 portioner

2 kycklingfileér
3 dl lätt cremé fraiché
curry, salt och peppar

Tärna kycklingfileérna, stek dem lätt i lite olja. Salta och peppra. I med cremé fraiché och krydda med curry. Koka några minuter. Under tiden som man lagar till kycklingrätten kokar man pasta till.



2008-11-10 @ 22:01:03 Permalink Fågelrätter Kommentarer (0) Trackbacks ()


Kasslergratäng med ananas

div class="entrybody">Det här är ett recept som jag tänkt publicera länge men som inte blivit av förren nu. Första gången jag smakade rätten var på MAXI där de delade ut den som smakprov. Jag tog ett receptblad och har så klart inte kunnat låta bli att ändra lite. Rätten passar utmärkt att förbereda och sedan gratinera den innan det är dags att äta. Den är lika god nylagad som uppvärmd i micron på jobbet dagen efter!

Recept:

500 g kassler (strimlad)
4 portioner kokt ris (lägg med en hönsbuljongtärning vid kokningen så får rätten mer smak)
1 stor burk ananas
1 purjolök (strimlad)
2 dl riven ost
3 msk smör
3 msk vetemjöl
5-7 dl mjölk
½ dl chilisås
salt & peppar

Lägg det kokta riset i en ugnssäker form, strö kassler, ananas och purjolök över riset. Smält smöret i en kastrull, vispa ner mjölet och späd med mjölken. Koka några minuter och smaksätt med chilisås, salt och peppar. Häll såsen över övriga ingredienser i ugnsformen. Strö över riven ost och gratinera i ugnen i 225 grader i 15 minuter.
 
2008-11-06 @ 20:06:33 Permalink Kötträtter Kommentarer (0) Trackbacks ()


Kycklingwok med broccoli och ingefära

div class="entrybody">Novemberdimman ligger tät över Linköping och det blir aldrig riktigt just om dagarna. Ute i världen råder stora förändringar i och med nattens valresultat men hemma i mitt kök har det inte hänt så mycket vilket avspeglar sig i bristen på nya inlägg. Självklart har vi lagat mat men det har inte blivit något nytt eller något särskilt roligt så det har inte kännts som något att blogga om. Men idag ryckte jag up mig och fick ihop en riktigt god kycklingwok till middag.

Recept:

500 g kycklingkött utan ben
400 g broccoli
1 burk minimajs
2 morötter
1 purjolök
1 bit färsk ingefära (välj storlek utifrån hur förtjust du är i ingefära)
½ kycklingbuljongtärning
1 msk råsocker
1 msk maizena
1 msk soja
2 dl vatten (jag brukar använda kokspadet som blir)

Skär kycklingköttet i bitar. Strimla purjolök och morötter. Riv eller hacka ingefäran. Fräs kyckling, purjolök, morötter och ingefära i lite olja. Koka under tiden minimajsen och broccolin i 2 minuter. När kycklingen börjar bli genomstekt har man i broccolin och minimajsen i woken. Blanda buljongtärning, socker, maizena, soja och kokande vatten till en jämn sås. Häll över woken och koka några minuter.

Servera med nudlar eller ris.
2008-11-05 @ 22:14:25 Permalink Fågelrätter Kommentarer (0) Trackbacks ()


Julstämmning

div class="entrybody">Jag provsmakade glögg i en affär i helgen. Det fick mig att börja längta efter att tända ljus, kura upp mig i soffan och dricka rykande varm glögg. Men jag tror att jag ska vänta lite till innan julrecepten börjar dyka upp i bloggen. Men de kommer, var så säkra :)


Här är en bild på julaftonslunchen från förra året. Jag började jobba klockan 14 så det blev ett ganska enkelt julbord men väldigt gott!
2008-11-03 @ 12:12:24 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()


Kolakakor

div class="entrybody">Småkakor får mig alltid att tänka på fikastunderna hos farmor och farfar när jag var barn. De bodde på en stor gård och hade kvar traditionen med både förmiddagsfika och eftermiddagsfika varje dag. I den sockerhysteri som råder idag skulle väl ingen våga ha det så men mysigt var det. Farmor finns tyvärr inte kvar hos oss men jag tränar flitigt på att bli lika bra både på att baka och på att laga mat som hon var. Trots att jag har haft fullt upp i veckan hann jag ändå svänga ihop lite kolakakor en kväll. Kolakakorna får sin kolasmak från sirap och vaniljsocker och smaken förstärks av smöret. Väljer man att istället baka dem på margarin blir smaken tunnare.


Recept:
100 g smör
1/4 dl socker
½ msk vaniljsocker
2 msk ljus sirap
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Rör smör, socker, vaniljsocker och sirap pösigt. Blanda i mjölet och bakpulvret. Forma till fyra fingertjocka rullar som läggs på en plåt och plattas till av en gaffel så att det blir längsgående ränder. Grädda dem mitt i ugnen i 175 grader i 14 minuter. Skär längderna i lagom stora bitar medan de är varma och mjuka.


Det var inte många kakor kvar när kameran väl kom fram...
2008-11-01 @ 16:19:22 Permalink Sötsaker Kommentarer (1) Trackbacks ()


RSS 2.0