Jordgubbsmoussetårta

En underbart god tårta som går bra att förbereda dagen innan man ska äta den. Är en riktigt god sommartårta men fungera även utmärkt att laga till en kall novemberdag på jorgubbar från frysen! Tar lite tid och kräver lite arbete i köket men är väl värt det!

Recept:
 
Chokladbotten:
110 g smör
2 1/4 dl socker
1 msk sirap
2 ägg
1 ½ dl vetemjöl
½ tsk salt
1 ½ tsk vaniljsocker
1 dl kakao
2 dubbeldaim (á 56 g)
smör + ströbröd till formen

Jordgubbsmoussen:
5 gelatinblad
½ l jordgubbar
3 äggulor
2 dl florsocker
2 dl yoghurt
4 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker

Vispa smör, socker och sirap pösigt. Rör ner äggen. Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao. Grovhacka daimen. Rör ner mjölblandningen och daimen i smeten. Bre ut smeten i en smord och bröad springform (24 cm i diameter). Grädda i 175 grader i ca 25-30 minuter. Låt kakan svalna.

Blötlägg gelatinbladen i 5 minuter i kallt vatten. Mixa jordgubbarna till en slät smet. Vispa äggulor och florsocker pösigt. Vispa grädde, yoghurt och vaniljsocker. Värm ½ dl av jordgubbspurén, lägg i gelatinbladen och låt dem smälta på svag värme. Rör ner gelatinblandningen i resten av jordgubbspurén. Blanda försiktigt ner äggsmeten och gräddblandningen i jordgubbspurén. Rör försiktigt till en slät smet. Häll blandningen över chokladbotten (låt den vara kvar i springformen). Ställ kallt i minst 4 timmar i frysen eller kylen.

Om tårtan är fryst ska man ta fram den 4 timmar innan servering och låta den stå i rumstemperatur. Garnera gärna med färska jordgubbar.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0