Rotmos med fläsklägg

div class="entrybody">Idag dök den lilla husmodern som bor i Magda upp och det blev en riktigt husmansklassiker till middag, rotmos och fläsklägg. Fläsklägg är en styckningsdel från gris som består av en bit av benen. Fläsklägg är väldigt fett kött så det bör man inte äta för mycket av eller för ofta. Ett sätt att göra det magrare är att skära bort så mycket av det synliga fettet som möjligt innan man kokar det. Jag sparar dock buljongen som blir och använder den vid något senare tillfälle och buljongen blir så mycket godare om man låter fettet vara kvar under kokningen så jag gjorde så. Från början hade jag en tanke om att köpa färskt fläsklägg och rimma själv innan jag kokade det men det fick jag inte tag på så det fick bli färdig rimmat. Att rimma kött innebär att man låter det ligga i en saltlag i några dagar upp till i några veckor beroende på hur stora köttbitar man har. Det är från början en konserveringsmetod men idag används det främst för att få fram en salt smak på köttet. Saltlagen man lägger köttet i består av 800 g salt och 100 g socker per 5 liter vatten. Man kan även tillsätta nitrit för att få en mer aptitlig färg på köttet (röd-rosa), färdigrimmat innehåller så gott som alltid nitrit. När jag botaniserade i charkdisken upptäckte jag också att väldigt många av de färdigrimmade produkterna innehöll smakförstärkaren natriumglutamat (E621) som inte är särskilt nyttig men jag hittade till slut fläsklägg utan natriumglutamat.

Så här tillagade jag mitt fläsklägg:
Ca 1 kg fläsklägg kokades i knappt 2 liter vatten tillsammans med ett lagerblad, 5 vitpepparkorn och 4 kryddpepparkorn i ca 1½ timme (ingen snabbmat här inte). Köttet blir väldigt mört och faller nästan sönder när det är färdigt. Ev kan lite salt behöva tillsättas också beroende på hur salt köttet är efter rimmningen. Det avgör man enklast genom att provsmaka buljongen efter en knapp timmes kokning.

Receptet på rotmos hittar ni här men den här gången spädde jag moset med buljong från köttkoket i stället för med rotfruktsbuljongen för att få nytta av den goda sältan i köttbuljongen.

2008-10-27 @ 20:29:59 Permalink Kötträtter Kommentarer (0) Trackbacks ()


Kryddiga biffar

div class="entrybody">Idag blev det kryddiga biffar till middag. Lite yoghurt i smeten gjorde dem extra saftiga!

Recept:

500 g köttfärs
1 ägg
1 dl matlagningsyoghurt
Kryddor t.ex. salt, peppar, spiskummin, chilipulver, paprikapulver och vitlök.
Olja och soya till stekning

Blanda köttfärs, ägg, yoghurt och kryddor till en jämn smet. Stek dem i lite olja på medelhög värme. pensla med soya under stekningen. Till biffarna gjorde jag rotsaker och grönsaker i ugn. Jag skar klyftor av potatis, morötter, palsternacka, rotselleri och rödbetor och ringlade olivljoa och strödde havssalt över. Rotsakerna bakade jag i ugnen i 225 grader i 25 minuter. Sedan tillsatte jag en skivad zucchini och några broccolibuketter och stoppade tillbaka plåten i ugnen i ytterliggare 20 minuter.
2008-10-26 @ 17:53:51 Permalink Kötträtter Kommentarer (0) Trackbacks ()


Anna Skipper och tankar om sund kosthållning

div class="entrybody">Jag är inget fan av Anna Skipper men ändå sitter jag ofta framför tv:n på torsdagskvällar när Du är vad du äter sänds. Jag brukar roa mig själv med att gissa vad Anna skulle kasta ner i en sopsäck om hon kollade i mitt kök. Tyvärr måste jag nog säga att hon skulle underkänna det mesta. Ni som tittat runt lite i bloggen vet ju att jag är svag för efterrätter och godis ;) Jag använder troligen alldeles för mycket smör, socker och snabba kolhydrater enligt Skipper, för att inte nämna hur mycket kött jag äter... Men å andra sidan kan man diskutera hur mycket det egentligen gör för hälsan att vara så extrem som hon vill att hennes klienter ska vara i sin kosthållning. Jag tror att lagom är bäst helt enkelt. Alla borde så klart tänka på vad de stoppar i sig och vad det gör med kroppen men att unna sig en god dessert eller lite godis på helgen tror inte jag skadar så länge det inte blir en "varje dag vana". Jag har visserligen aldrig bantat men så länge man tänker på att inte stoppa i sig fler kalorier än vad man gör av med så går man inte upp i vikt. Ganska enkelt, eller hur? Sen tycker jag faktiskt att en del av det Anna Skipper pratar om och tipsar sina klienter om är nyttigt och bra men jag håller mig till en balanserad kost där jag äter allsidigt, även en del onyttigheter ibland. För att kunna göra det är det viktigt att jag rör på mig dagligen, annars skulle jag snart bli rund som en boll. Igår fick deltagarna varsin stegräknare av Skipper för att tävla mot varandra i antal steg de gick under programmets gång. Jag använder också stegräknare. Det började med att sambon fick en stegräknare av jobbet för att de ska tävla mot varandra. Jag blev då nyfiken på hur mycket jag går om dagarna så nu har jag också en liten räknare som sitter fast i byxlinningen hela dagarna och räknar mina steg. Men det är en klurig liten rackare, för att den ska börja registrera stegen krävs det att man går minst sex steg i en följd. Det innebär att mycket av de steg jag går i t.ex. mitt pyttelilla kök inte registreras. Jag hinner ju ta max två steg så har jag kommit dit jag vill. Och inte går det att lura den heller. Lite småmesigt tramp på stället registrerar den inte heller. Ska man komma undan med det krävs det att man marscherar på stället (vilket ju är jobbigare än att gå). Idag dammsög jag hela lägenheten. I vanliga fall när jag dammsuger är jag ganska sytematisk, jag tar några steg, dammsuger en stor yta, tar några steg, dammsuger nästa del av rummet o.s.v. Idag märket jag att den inte registrerade några steg när jag dammsög vilket slutade med att jag for fram och tillbaka och gjorda sidsteg hela tiden jag dammsög, bara för att få ihop några steg till... Tror att jag blivit beroende av min stegräknare!?
2008-10-24 @ 23:19:45 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()


Kanelbullar med äpple

div class="entrybody">Jag vet att jag skrivit det förut men jag har världens bästa sambo! Idag bakade han kanelbullar med äpple. Blir väldigt saftiga bullar som man helst använder bullformar till eftersom äpplena vätskar väldigt mycket vid jäsningen och i ugnen! Dessutom försöker jag inbilla mig att de är nyttige eftersom de innehåller äpplen (för ingen kan ju påstå att äpplen inte är nyttiga).

Det är inte svårare än att baka vanliga bullar. Gör en vanlig bulldeg som kavlas ut till en rektangel. Bred ut ett tunnt lager rumsvarmt smör på degen. Råriv några äpplen och bred ut rivet på degen men spara en decimeter längs ena långsidan som inte får äpplen på sig. Det gör man för att kunna "fästa ihop" bullarna sen när man rullar ihop degen. Strö över lite socker och kanel och rulla sen ihop degen som vanligt. Tänk på att inte börja i den äppelfria delen utan att avsluta rullen där. Skär i 1½ cm tjocka skivor och lägg varje skiva med snittytan uppåt i en bullform. Jäs och grädda som vanligt. Eventuellt kan gräddningstiden behöva förlängas lite eftersom äpplena ger ifrån sig en del vätska.
2008-10-23 @ 23:09:22 Permalink Sötsaker Kommentarer (0) Trackbacks ()


Ugnsstekt falukorv med äpple- och tomatröra

div class="entrybody">Äpplen kan ju inte bara användas till desserter och kakor utan självklart till mat också! Här kommer en gammal klassiker, ugnsstekt falukorv, med äpplen.

Recept:

4 port.

400 g falukorv
2-3 äpplen
400 g krossade tomater
100 g ost
salt, peppar & basilika

Dra av det röda "skinnet" från korven och skär djupa snitt i den med 1-2 cm mellanrum. Lägg korven i en smord ugnssäker form. Skala och klyfta äpplena. Stick ner en äppelklyfta i varje skåra på korven. Lägg resten av äppelklyftorna runt korven i formen. Häll de krossade tomaterna över äpplena i formen. Salta och peppra på äpple- och tomatröran och strö över färsk eller torkad basilika. Strö riven ost över korven.
Gratinera i ugnen i ca 20 min, 225 grader.

Potatismos är min favorit att servera till!
2008-10-23 @ 15:30:40 Permalink Kötträtter Kommentarer (0) Trackbacks ()


2 x äppelkaka!

div class="entrybody">Äppelfnatt som jag har denna eftermiddag blev det två sorters äppelkaka. En enklare som passar att frysa in och ta fram när man får gäster med kort varsel och en kladdigare variant som vi njutit av till efterrätt i kväll.

Den enklare äppelkakan finns redan som recept i bloggen men nu får ni även en bild att bli inspirerade av!



Den kladdigare varianten av äppelkaka hittade jag receptet till i senaste numret av Buffé.

Recept:
6 äpplen (800g)
150 g smör
3 dl havregryn
2 dl socker
½ dl ljus sirap
1½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
2 msk mjölk

Smörj en ugnssäker form. Skala och skiva äpplena och lägg dem i formen. Smält smöret. Ta bort kastrullen från värmen och blanda ner resten av ingredienserna. Häll smeten över äpplena. Grädda i ugnen i ca 30 minuter. 175 grader.



Blev underbart god med en seg knäckig skorpa men så innehåller den också mer onyttigheter än man vill tänka på ;)
2008-10-19 @ 20:55:25 Permalink Sötsaker Kommentarer (0) Trackbacks ()


Söndagsstek och potatisgratäng

div class="entrybody">Idag stod sambon för matlagningen (jag var ju fullt upptagen med alla äpplen). Det blev skinkstek och potatisgratäng. Riktigt smaskigt!

Potatisgratängen:
1 kg potatis (skalad och skuren i tunna skivor)
1 gul lök (skivad)
7 dl mjölk
3 msk vetemjöl
2 msk olja
1 dl riven ost
salt & peppar

Smörj en ugnssäker form. Blanda potatis och lök i formen. Hetta upp oljan i en kastrull och vispa ihop med mjölet. Späd med mjölk och koka några minuter. Salta och peppra. Vispa ner den rivna osten. Häll ostsåsen över gratängen. Grädda i ugnen 225 grader i 45 minuter.

Steken:
Salta och peppra en skinkstek. Bryn den i lite smör i en stekpanna runt om. Lyft över steken till en ugnssäker form och stick in en stektermometer. Laga till steken bredvid potatisgratängen i ugnen tills den når 83 grader innuti. Fläskkött bör vara genomstekt.

Såsen:
Vispa ner lite mjöl i fettet som är kvar efter bryningen av steken. Späd med vatten till önskad volym och tjocklek. Smaksätt med lite köttfond, salt och peppar. Smaksätt såsen med lite torkad rosmarin.

2008-10-19 @ 20:46:45 Permalink Kötträtter Kommentarer (0) Trackbacks ()


Äpplefnatt!

div class="entrybody">Tog en härlig promenad med vännen K idag hem till hennes föräldrars hus för att släppa ut katterna. Väl där plockade K bort fallfrukt från trädgården. Jag frågade om jag fick ta några och K tyckte att det skulle jag absolut göra! Började plocka några för att kunna göra en äppelkaka men det fanns så många fina äpplen så när K och jag var klara hade jag 6 kg äpplen med mig hem! Så nu är både köket och balkongen full av frukt. Så räkna med att det dyker upp en massa äpplerecept här på bloggen!

Känns bra att ha fått en massa äpplen från en trädgård istället för att köpa besprutade äpplen nere på ica. Längtar verkligen tills vi har råd att flytta till ett hus. Då ska jag ha mängder med fruktträd och bärbuskar i trädgården. Och självklart vill jag ha ett trädgårdsland där jag kan odla en massa grönsaker!

2008-10-19 @ 20:33:47 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()


Ännu en fisksoppa

div class="entrybody">Jag älskar soppor av olika slag och nu när det är höst passar det så väldigt bra med en värmande soppa. Igår kväll lagade vi ytterliggare en variant av fisksoppa. Att det blev fisk igen beror dels på att fisk passar så väldigt bra i soppa och dels på att fisk är väldigt nyttigt och något man bör äta minst två gånger i veckan. Soppan är en klar soppa, d.v.s. vätskan i soppan består av klar buljong. Den är fullproppad med grönsaker och för att lyxa till den lite hamnade även ett gäng räkor i soppan. För att ytterliggare ge min soppa pluspoäng kan nämnas att den är både snabb- och lättlagad!

Recept:
ca 4 portioner

400 g fiskfilé
500 g grönsaker (jag valde purjolök, paprika, ärtor och bladspenat)
2 msk rapsolja
1 l vatten
2 fiskbuljongtärningar
salt & peppar
räkor
kryddgrönt

Skär grönsakerna i lagom stora bitar. Fräs dem i oljan så att de blir blanka. På med vatten och buljongtärning. Koka tills grönsakerna nästan är klara. Koktiden varierar beroende på vad man använder för grönsaker. Dela under tiden fiskfileérna i bitar. När grönsakerna nästan är klara är det dags att ha i fisken. Koka några minuter tils fisken är klar. Smaka av med salt och peppar. Ta bort soppan från spisen och när det slutat koka har man i räkor och lite hackade örtkryddor.



Till efterrätt/kvällsfika bakade sambon den underbara kladdkakan med maräng som finns med i ett tidigare inlägg


Den här gången hann jag ta ett kort innan hela försvann...
2008-10-16 @ 18:14:36 Permalink Fiskrätter Kommentarer (0) Trackbacks ()


städar bland kategorierna

div class="entrybody">För min egen del städar jag lite bland mina kategorier. Kategorin snabbmat försvinner och istället sorteras rätterna efter vad de baseras på kött, fisk, fågel eller vegetariskt. Jag gör förändringen eftersom jag tycker att det är svårt att bestämma mig för om en rätt är snabbmat eller ska sorteras efter innehåll då många av mina rätter är på gränsen för om de går snabbt eller inte att laga till. Jag hoppas att ni ändå hittar bra middagstips bland mina recept!
2008-10-14 @ 17:28:12 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()


Dhal - indisk linsgryta och lite prat om klimatet

div class="entrybody">Om man följer med i klimatdebatten som råder förstår man snabbt att det är bättre för vår miljö och vårt klimat att äta vegetariskt. Detta eftersom det går åt mindre energi och produceras mindre koldioxid när växter produceras jämfört med samma mängd (vikt) kött produceras. Tyvärr är jag inte så där jättebra på att laga till vegetariska rätter och det beror helt enkelt på att jag tycker om kött. Vad jag däremot försöker med är att minska mängden kött i de rätter jag lagar. T.ex. när jag lagar gryträtter så fyller jag ut grytan med mycket grönsaker och rotfrukter så att en liten mängd kött räcker till fler portioner. Men idag blev det helt vegetariskt till lunch.

Recept:

4-6 portioner

1 lök
2 morötter
2 vitlöksklyftor
2 msk olja
1 msk riven ingefära
1 tsk koriander
½ tsk spiskummin
1 krm kanel
4 dl röda linser
400 g krossade tomater
400 ml kokosmjölk
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl vatten
salt
pressad citron

Skala och hacka lök, morötter och vitlök. Fräs hacket i oljan i några minuter. Tillsätt ingefära och kryddor. Häll i linserna och rör om. Häll på kokosmjölk, krossade tomater, vatten och buljongtärning. Låt koka 25 minuter under lock. Servera med ris eller som vi gjorde med mathavre.

Det blir inget foto på den här rätten för ärligt talat ser det inte så gott ut... Men smakar desto bättre så våga testa!!
2008-10-14 @ 17:24:19 Permalink Vegetariska rätter Kommentarer (0) Trackbacks ()


Oooops I did it again

div class="entrybody">Nej jag är inget fan av Britney men däremot slant jag med kniven idag (igen) när jag skar rotfrukter... 
 

Men med lite omplåstring och en sambo som tog över skärandet blev det bra till slut.

Till middag blev det en favorit i repris: Rådjur med ugnsbakade rotsaker! Är verkligen jättegott! Jag har tur som har en lillebror som jagr och förser sin syster med kött. Rotfrukter den här gången blev potatis, morötter, palsternacka, rotselleri och rödbetor. Efter halva tiden tillsatte jag även skivad zucchini. Blev kanonsmarrigt. Bara klyfta rotfrukterna, ringla över lite olivolja och havssalt och så in i ugnen (225 grader) i 45 minuter!

2008-10-12 @ 22:32:09 Permalink Kötträtter Kommentarer (1) Trackbacks ()


Röd currygryta med kyckling

div class="entrybody">

Idag blev det tacos igen, är väl Sveriges vanligaste fredagsrätt kan jag tro!? Men det är ju inte mycket att dela med sig av ett recept på så istället får ni receptet på den röda currygrytan med kyckling vi åt i förrgår. En rätt som går snabbt att laga.

Recept:

4 portioner

3 kycklingfileér
1 burk kokosmjölk (400 g)
wokgrönsaker
röd currypasta
fisksås (thailändskt salt)

Häll lite olja i en wokpanna och woka grönsakerna en stund. Tillsätt currypasta efter smak. Häll på kokosmjölken och koka några minuter. Strimla kycklingköttet under tiden. Häll i kycklingköttet när grönsakerna nästan är färdiga. Koka tills kycklingen är genomkokt. Smaka av med fisksås och ev. mer currypasta. Servera med ris eller nudlar.

2008-10-10 @ 18:50:42 Permalink Fågelrätter Kommentarer (0) Trackbacks ()


Rotmos

div class="entrybody">Jag njuter av att det är skördetid och att det finns så mycket gott att välja bland i frukt och grönsaksdiskarna. I dag blev det hemlagat rotmos! Något jag inte ätit på flera år men jag blev så sugen när jag såg kålrötterna i affären i förra veckan.

Recept:

4 portioner

1 stor kålrot (1 kg)
1-2 morötter
1 tsk salt/liter vatten
5-7 potatisar (450 g)
örtsalt
peppar
buljongtärning

Skala och skär kålrot och morötter i bitar. Lägg dem i kokande, saltat vatten. Koka i 30 minuter. Skala potatisen och lägg i den. Koka tills alla rotsaker blivit mjuka. Häll av spadet och spara det, tillsätt en buljongtärning för mer smak. Mosa rotfrukterna. Späd med spadet tills det blir lagom konsistens. Smaka av med örtsalt och peppar.
2008-10-06 @ 20:27:15 Permalink Vegetariska rätter Kommentarer (0) Trackbacks ()


Lax och dålig uppdatering

div class="entrybody">Det har varit stiltje här i Magdas Mat en vecka. Anledningen är enkel - tid har saknats. Både för bloggande och matlagande. Har tyvärr gjort för många besök på olika snabbmatsställen i Linköping den gångna veckan.... Och i helgen var vi på bröllop i Sambons hemstad och frossade på rostbiff av renkött som någon annan lagt till. Väldigt väldigt gott kan jag lova!

Men idag kom vi hem igen och nu är det skärpning - både vad det gäller matvanor och bloggande!

Vi rivstartade direkt med att laga ugnstekt lax. Enkelt, gott och nyttigt!

Lägg en hel laxsida i en ugnssäker form. Pressa över citronsaft och strö över citronpeppar. In i ugnen i 175 grader. Tillagningstiden beror av tjockleken på fisken men ca 15 minuter kan man ha som riktmärke. Servera med kokt potatis och en kall sås bestående av gräddfil och stenbitsrom. Sambon stekte även zucchiniskivor till. Skiva zucchinin tunnt, salta lite lätt och stek någon minut på varje sida på medelhög värme.

2008-10-05 @ 18:53:35 Permalink Fiskrätter Kommentarer (0) Trackbacks ()


RSS 2.0