Tidig morgon och kräftfiske

I går kväll trotsade vi regnet och gav oss ut på en liten sjö i skogen för att fiska kräftor. Lyckligt lottad som jag är med tillgång till fiskevatten så var det bara att låna brorsans burar och sätta igång. Vi la ut ca 20 burar och idag på morgonen ringde väckarklockan 05:30 och det var dags att gå ner till sjön för att vittja våra burar.

Kräftor finns det gott om i år och 3½ kg kräftor kom med hem för att kokas. Ytterliggare nästan 2 kg tyckte vi var för små så de åkte ner i sjön igen.

 
Yttersjön kl 06:00.Recept på kräftkok:

1 kg kräftor (kontrollera så att alla lever innan de kokas)
2½ l vatten
3/4 dl grovt salt
1 sockerbit
rikligt med krondill (många recept innehåller endast dillkronor men stjälken och bladen ger ju också smak så jag anväder allt)

Koka upp vatten, salt, socker och dill. Skölj under tiden kräftorna så att de blir rena från dy och annat skräp från sjöbotten. Häll i kräftorna i det kokande vattnet och tryck ner dem med en slev så att alla hamnar under vattenytan. Koka kräftorna i 10 minuter från det att vattnet kokat upp igen. Låt kräftorna svalna i sitt spad. För riktigt god smak ska man låta kräftorna ligga i spadet ett dygn innan man äter dem. De går även att frysa in i sitt spad och sedan tinas upp långsamt när man vill äta dem.

Tips: Om man ska koka mycket kräftor kan man koka 2 kg åt gången. Dubbla då mängden vatten, salt, socker och dill. Tillsätt kräftorna ett kilo åt gången och låt koka upp emellan. Tillsätter man för mycket kräftor på en gång är risken att spadet kyls av för mycket och att kräftorna inte dör direkt de hamnar i spadet. Räkna koktiden från det att det kokar upp efter att båda kilona är tillsatta.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0