Chokladfondant

div class="entrybody">Både maken och jag var väldigt sugna på något chokladigt efter maten idag men hade ingen choklad hemma. Jag fick då ideén att baka chokladfondanter. Jag hade aldrig gjort det tidigare eftersom jag tänkt att det måste vara väldigt komplicerat men det visade sig vara mycket enklare än jag trott. Dessutom är de snabbakade, på 20 minuter är det klara och då är tiden i ugnen inräknad!

Recept 4 st
100 g mörk choklad
100 g smör (rumsvarmt)
½ dl farinsocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 äggulor
½ dl vetemjöl

smör + kakao till formarna

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj 4 st ugnssäkra små formar (á 1½ dl) och pudra dem med kakao. Jag hade inga så små formar utan använde mig av en muffinsplåt vilket gick utmärkt. Smält chokladen. Vispa smör, farinsocker och vaniljsocker fluffigt. Vispa ner ägg och äggulor ett i taget. Tillsätt choklad och mjöl och vispa till en fluffig smet. Fyll formarna till 3/4 och grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter. Mitten ska vara rinnande.



Kanske det ultimata bakverket!? Både kaka och kaksmet i ett!
2010-12-11 @ 21:09:56 Permalink Sötsaker Kommentarer (1) Trackbacks ()


Väcka liv i torkad surdeg

div class="entrybody">För att enklare kunna dela med mig av min surdeg till släkt och vänner har jag torkat en del av den. Tyvärr har det visat sig svårt att få liv i den igen men med lite tålamod går det. Enligt mitt ursprungsrecept som är hämtat från boken Surdegsbröd av Martin Johansson ska det ta ca 20 timmar men för mig tog det ungefär det dubbla.

Jag tog några bitar torkad surdeg och smulade sönder dem i en skål. Sen hällde jag varmt vatten över bitarna och lät det stå i ett knappt dygn. Under tiden skakade/rörde jag om lite i degen några gånger för att se till att alla bitar löstes upp. När degen stått i 20 timmar utan att börja bubbla matade jag den med 60 g rågmjöl, 100 g ljummet vatten och ett krydmått honung och lät stå i ytterliggare ett dygn. Då hade den börjat bli lite bubblig på ytan. Jag rörde om och efter några timmar var den igång.

2010-12-10 @ 14:24:16 Permalink Baka med surdeg Kommentarer (0) Trackbacks ()


Äppellimpa

div class="entrybody">3 gram jäst
300 gram kallt vatten
1 äpple
390 gram vetemjöl
8 g salt

Lös upp jästen i vattnet. Råriv äpplet och blanda i det. Rör ner mjöl och salt. Till skillnad från många andra bröd jag bakar behöver det här inte bearbetas med maskin utan det räcker att bara röra ihopp ingredienserna till en lös deg. Täck med plastfolie och låt stå över natten eller minst 8 timmar. Häll ut degen på ett väl mjölat bakbord och vik ihop den till en liten limpa. Sätt ugnen på 250 grader och placera en långpanna på botten och en vanlig plåt mitt i ugnen. När ugnen blivit varm flyttar man över limpan till den varma plåten, skickar in den i mitten av ugnen och häller lite vatten eller några isbitar på långpannan i botten. Efter 10 minuter ska man öppna ugnen och vädra ut ångan. Sänk temperaturen till 200 grader och grädda i ytterliggare ca 20 minuter. Ät brödet dagsfärskt!



Blev inte mycket över när lill-lekis-gänget gått... Jag tolkar det som ett bra betyg till bagaren :)
2010-12-10 @ 14:15:52 Permalink Matbröd Kommentarer (0) Trackbacks ()


Tigerkaka med saffran

div class="entrybody">Då var årets sista lill-lekis avklarat och så här i Adventstider ville jag bjuda på något med jultema. Valet föll på en tigerkaka med saffranssmak - enkelt, snabbt och fruktansvärt gott! Bjöd även på äppellimpa som hade en strykande åtgång. Publicerar det receptet i ett eget inlägg så att det hamnar i kategorin matbröd.

Tigerkaka med saffran

125 g smör
5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
½ dl russin
2 ägg
2½ dl socker
2½ dl gräddfil

1 msk kakao
1 paket saffran

Smörj och bröa en avlång bakform som rymmer ca 1½ liter. Smält smöret och låt det svalna. Blanda vetemjöl, bakpulver, bikarbonat och russin. Vispa ägg och socker pösigt och rör ner gräddfilen och smöret. Blanda i mjölblandningen. Dela upp smeten i två skålar och smaksätt hälften med kakao och den andra hälften med stött saffran utrört i lite vatten. Varva de båda smeterna i bakformen . Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 50-60 minuter.



2010-12-10 @ 14:10:33 Permalink Sötsaker Kommentarer (0) Trackbacks ()


RSS 2.0