Rågbröd

Ett enkelt surdegsbröd bakat på rågsikt.

2 limpor

Kväll
100 g rågsurdegsgrund
200 g vatten
120 g grovt rågmjöl

Blanda ingredienserna i en bunke som är tillräckligt stor för surdegen att jäsa i. Täck den med plastfilm och ställ den varmt (>20 grader) under natten.

Morgon
Surdegen från kvällen
600 g vatten
1000 g rågsikt
20 g salt

Blanda ingredienserna med en degblandare i 7 minuter. Smörj en plastlåda eller stor degskål med rapsolja. Häll ner degen i lådan/skålen och ställ den varmt att jäsa. Vik ihop degen efter 45 minuter. Detta görs för att degen ska bli spänstigare. Upprepa efter ytterliggare 45 minuter och låt sedan degen jäsa 45 minuter till. Värm ugnen till 250 grader och forma 2 limpor av degen. Låt limporna jäsa medan ugnen blir varm. Lägg över limporna på en varm plåt och ställ in dem mitt i ugnen. Sänk temperaturen till 200 grader. Bröden är färdiga när innertemperaturen i dem är 97 grader.



När jag ändå var igång med bakandet blev det en omgång russinbräck också.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0