Underbart god fisksoppa med saffran

div class="entrybody">En kompis och hennes lilla dotter kom in till Linköping idag. Efter en stund på stan och bondens marknad var det trevligt att komma hem och laga ihop en god lunch. Det blev soppa med fisk och saffran. Enklare än det låter och väldigt, väldigt gott!

Recept:

4 portioner

1 fiskblock
1 gul lök
2 morötter
4 potatisar
2 dl cremé fraiché med saffran och soltorkad tomat (arla har en färdig sort)
1 l vatten
3 msk fiskfond eller 2 fiskbuljongtärningar
olivolja
salt
peppar
1 ask körsbärstomater (250 g)

Hacka löken. Skiva potatis och morötter tunnt. Fräs löken, morötterna och potatisen några minuter i olivoljan. Häll på vatten och buljong och låt koka ca 10 minuter. Visp ner cremé fraiché och koka upp. Dela fisken i lagom stora bitar och ha i. halvera tomaterna och lägg ner dem i soppan. Koka några minuter tills fisken blir klar. Smaka av med salt och peppar.
2008-09-27 @ 16:00:19 Permalink Fiskrätter Kommentarer (0) Trackbacks ()


Röd köttgryta

div class="entrybody">Övergången mellan sommar och höst betyder skördetid för alla som odlar frukt och grönsaker. Nu tillhör jag tyvärr inte den skara som kan odla sina egna grönsaker men jag passar på när affärer och marknader har en massa goda färska grönsaker till salu. Förra veckan lagade vi en fantastiskt god köttgryta med älgkött och rödbetor. Självklart går det lika bra med nötkött vilket ju är betydligt lättare att få tag i.

Recept:

4 portioner

500 g grytbitar av älg eller nöt
1 msk smör
1 tsk koriander
salt
peppar
1 dl rödvin
2 dl vatten
3 msk svartvinbärsgelé
2 gula lökar
4 färska rödbetor

Bryn köttet i smöret i en stekgryta. Krydda med koriander, salt och peppar. Slå i vatten, vin och gelé. Låt sjuda under lock i ca 30 minuter. Skala och skär lök och rödbetor i klyftor. Häll i lök och rödbetor i grytan och låt puttra i ytterliggare 30 minuter.

Servera med något gott tillbehör. Vi valde mathavre. Mathavre är havrekorn som man kokar och använder istället för ris. Innehåller en massa bra nyttigheter som man inte kan vara utan om man ska tro texten på förpackningen!
2008-09-24 @ 19:33:34 Permalink Kötträtter Kommentarer (0) Trackbacks ()


Fisksoppa

div class="entrybody">

Nu när det börjar bli kallare ute är soppa gott att värma sig med. En soppa kan man ofta koka ihop på det man har hemma och kan dessutom vara både nyttig och billig vardagsmat. Här kommer mitt recept på fisksoppa som innehåller ingredienser som ofta finns hemma.

Recept:
4 portioner

1 gul lök
2 klyftor vitlök
2 fiskbuljongtärningar
2 burkar krossade eller passerade tomater
1 fiskblock
3 dl grönsaker i bitar (frysta, konserverade eller färska)
2 msk olja
curry
salt och peppar

Hacka lök och vitlök. Fräs lök, vitlök, curry och buljongtärning i oljan tills löken blivit genomskinlig. Häll i grönsaker och krossade tomater. Låt koka några minuter. Skär under tiden fiskblocket i bitar. Häll i fisken i soppan och koka tills fisken är klar. Smaka av med salt och peppar om det behövs.

2008-09-19 @ 19:07:34 Permalink Fiskrätter Kommentarer (0) Trackbacks ()


Proteinbröd

div class="entrybody">

Min älskade sambo tog och bakade matbröd igår (har jag inte världens bästa sambo?!). Den här gången blev det proteinbröd. Saftiga bullar fullproppade med nyttigheter! En fin kontrast mot kladdkakan från i söndags...

Recept:
ca 35 bullar

4 dl havregryn
9 dl vatten
2 burkar sojabönor
3 dl vatten
½ dl rapsolja
1 msk salt
50 g jäst
ca 3 l rågsikt

Koka en gröt på havregryn och 9 dl vatten (ska bli en lös gröt). Mixa sojabönor med 3 dl vatten till en tunn smet. Smula ner jästen i en stor degbunke. Häll över sojabönssmeten och rör tills jästen löst upp sig. Blanda ner olja, salt och havregrynsgröt (tänk på att låta gröten svalna till fingervärme så att inte jästsvamparna dör). Tillsätt så mycket rågsikt som behövs för att få en bra jäsdeg som går att baka ut. Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter. Baka ut degen till bullar. Låt jäsa på plåtar i ca 1 timme. Grädda i mitten av ugnen i ca 12 minuter. 225 grader.

2008-09-16 @ 22:11:49 Permalink Matbröd Kommentarer (0) Trackbacks ()


Kladdkaka med kokos och maräng

div class="entrybody">I går kväll bjöd vi in oss själva på korridorsfika i sambons gamla korridor. Alltid lika kul att komma dit och hälsa på det härliga gäng som bor där! Vårt bidrag till fikat blev en variant av kladdkaka som sambon uppfann under tiden han bakade.

Recept:
Kakan:
2 ägg
3 dl socker
1 msk vaniljsocker
4 msk kakao
1 dl vetemjöl
1 dl riven kokos
100 g smält smör
Marängsmeten:
2 äggvitor
2 dl socker
lite citronsaft

Rör ihop ingredienserna till kakan till en jämn smet. Vispa inte. Smörj en rund pajform och "bröa" den med riven kokos. Bred ut kaksmeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen (175 grader) i 12 minuter. Vispa äggvitorna och några droppar citronsaft till hårt skum. Vänd ner sockret i äggvitorna. Bred ut marängsmeten över den halvgräddade kakan och grädda i ytterliggare 15-20 minuter tills marängen fått lite färg. 
Kakan blir väldigt kladdig i konsistensen och bör serveras på fat och ätas med sked. Innehåller ungefär ett veckobehov av onyttigheter men är så god att det är värt det!

Hann tyvärr inte fota härligheten innan den var slut...
2008-09-15 @ 13:37:12 Permalink Sötsaker Kommentarer (1) Trackbacks ()


Godistips!

div class="entrybody">

Ett elföretag stod och delade ut gratis "godis" utanför IKEA idag. Det var solroskärnor med barbeque smak. Jättegott och förhoppningsvis lite nyttigare att tugga på framför tv:n än chips! De har redan blivit en snacksfavorit!

2008-09-12 @ 20:32:25 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()


I gott sällskap??

div class="entrybody">Gissar att vi har sällskap av många svenskar denna fredagskväll när tacos stod på bordet. Känns som en väldigt vanlig fredagsrätt. Men hur vanligt det än är så är det ju fruktansvärt gott! Och enkelt att bjuda på eftersom nästan alla kan ha i något de tycker om. Sambon och jag tycker om ungefär samma saker så det blir inte så mycket att välja på när vi lagar till bara oss.

Sallad på gurka, tomat, paprika och majs.
Stekt köttfärs mad tacokrydda.
Vetetortillas
Tacosås
Jalapenõs
Vitlökssås (Pressa ner vitlök i gräddfil, smaka av med salt och peppar och låt stå och få smak medan man förbereder resten av maten).
Riven ost.



Det giftgröna i glaset är ICAs kolsyrade fruktdryck med smak av päron och kiwi. Min nya favoritläsk (för hur mycket man än försöker kalla det fruktdryck så är det en läsk!).
2008-09-12 @ 20:28:35 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()


Kommentera mera

div class="entrybody">Jag tycker att det är jättekul att få kommentarer. Kan se i statistiken att jag har några läsare per dag nu och det vore kul att veta vad ni tycker. Klicka på kommentarer längst ner i det inlägget ni vill kommentera och sen är det bara att skriva in sin kommentar. Bloggadress-fältet behöver inte skrivas i. Jag ser även när jag får kommentarer på äldre inlägg så vill ni kommentera ett recept ni testat kan ni göra det direkt vid det receptet!
2008-09-10 @ 20:36:21 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()


Blomkålsgratäng

div class="entrybody">Cyklade direkt till ICA efter jobbet idag. Var båda trött och hungrig och ville ha något som gick snabbt att laga till. I affären där jag bor kommer man direkt in på grönsaksavdelningen och där får jag syn på blomkål. Blir direkt jättesugen på blomkål och ett huvud åkte ner i varukorgen. Fortsätter handla och går planlöst runt bland hyllorna och spanar efter något att laga till kvällsmat. När jag kommer fram till frysdisken får jag syn på fryst blomkålsgratäng och blir sugen på blomkål igen. Trött som jag var hade jag ingen tanke på blomkålen som redan låg i korgen. Men när jag ska lägga ner gratängen i korgen får jag syn på blomkålen och först då slår det mig att jag kan ju laga till gratäng själv så den frysta åkte tillbaka ner i frysdisken och jag gick hem för att laga gratäng på min färska blomkål istället.

Recept:
1 blomkålshuvud
50 g smör
vetemjöl
4 dl mjölk
3 dl riven ost
salt, peppar

Koka blomkålen nästan klar. Under tiden gör man ostsåsen. Smält smöret i en kastrull. Rör ner vetemjöl tills det blir klumpigt. Späd med mjölk och vispa till en jämn sås (lättast är det om man tar lite mjölk i taget och vispar emellan). Koka upp och låt det koka några minuter tills såsen tjocknar. Rör ner 2 dl riven ost och smaka av med salt och peppar. Skär blomkålen i buketter och lägg i en smord ugnsform. Häl över såsen. Strö över det sista av osten och gratinera i ugnen i 10 minuter eller tills gratängen fått färg. 225 grader.

Ät som den är eller tillsammans med kött av något slag. Jag åt den med köttbullar.

2008-09-10 @ 20:31:18 Permalink Vegetariska rätter Kommentarer (0) Trackbacks ()


Tidig morgon och kräftfiske

div class="entrybody">I går kväll trotsade vi regnet och gav oss ut på en liten sjö i skogen för att fiska kräftor. Lyckligt lottad som jag är med tillgång till fiskevatten så var det bara att låna brorsans burar och sätta igång. Vi la ut ca 20 burar och idag på morgonen ringde väckarklockan 05:30 och det var dags att gå ner till sjön för att vittja våra burar.

Kräftor finns det gott om i år och 3½ kg kräftor kom med hem för att kokas. Ytterliggare nästan 2 kg tyckte vi var för små så de åkte ner i sjön igen.

 
Yttersjön kl 06:00.







Recept på kräftkok:

1 kg kräftor (kontrollera så att alla lever innan de kokas)
2½ l vatten
3/4 dl grovt salt
1 sockerbit
rikligt med krondill (många recept innehåller endast dillkronor men stjälken och bladen ger ju också smak så jag anväder allt)

Koka upp vatten, salt, socker och dill. Skölj under tiden kräftorna så att de blir rena från dy och annat skräp från sjöbotten. Häll i kräftorna i det kokande vattnet och tryck ner dem med en slev så att alla hamnar under vattenytan. Koka kräftorna i 10 minuter från det att vattnet kokat upp igen. Låt kräftorna svalna i sitt spad. För riktigt god smak ska man låta kräftorna ligga i spadet ett dygn innan man äter dem. De går även att frysa in i sitt spad och sedan tinas upp långsamt när man vill äta dem.

Tips: Om man ska koka mycket kräftor kan man koka 2 kg åt gången. Dubbla då mängden vatten, salt, socker och dill. Tillsätt kräftorna ett kilo åt gången och låt koka upp emellan. Tillsätter man för mycket kräftor på en gång är risken att spadet kyls av för mycket och att kräftorna inte dör direkt de hamnar i spadet. Räkna koktiden från det att det kokar upp efter att båda kilona är tillsatta.

2008-09-07 @ 21:13:27 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()


Äppelkaka

div class="entrybody">En kompis kom förbi på en fika för några dagar sedan och vad passar bättre att bjuda på när sommaren går mot höst än äppelkaka?

Recept:

4½ dl vetemjöl
200 g smör
2 tsk vaniljsocker
4 äpplen
2 msk kanel
socker

Blanda rumsvarmt smör med vaniljsocker och mjöl. Låt degen vila i kyl i en halvtimme. Skiva äpplena. Tryck ut degen i en smord pajform. Lägg i äppleskivorna. Tryck ner dem lite i degen så blir det saftigare. Strö över kanel och socker. Mängden socker får anpassas efter hur sura äppln man har. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. 200 grader.

Njut med vaniljsås!
2008-09-05 @ 15:28:17 Permalink Sötsaker Kommentarer (1) Trackbacks ()


Uppdatering

div class="entrybody">Jag lovar att det snart kommer nya recept men nattjobb gör att jag inte hinner sitta vid datorn hemma. Men snart blir det uppdatering igen.
2008-09-04 @ 22:54:53 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()


Vegetarisk pastasås med fetaost och oliver

div class="entrybody">En jättegod pastasås som går utmärkt att laga till en stor sats av och frysa in. Fungerar väldigt bra i matlådan.

Recept:

ca 4 portioner

1 liten zucchini
½ aubergine
1 paprika
2 morötter
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
500 g krossade tomater
200 g fetaost
oliver
salt
svartpeppar

Skala de grönsaker som behöver skalas. Skär grönsakerna i grova bitar. Hacka lök och vitlök. Fräs grönsaker och lök i olivoljan. Häll över de krossade tomaterna och koka tills grönsakerna är mjuka. Tillsätt oliver och smaka av med salt och peppar. Strö över smulad fetaost vid servering. 
2008-09-02 @ 13:27:03 Permalink Vegetariska rätter Kommentarer (0) Trackbacks ()


Rådjurssadel

div class="entrybody">

Jag har jobbat natt hela helgen så matlagningen har inte varit så högprioriterad för mig. Men i lördagskväll orkade jag laga till något gott åt mig och sambon. Fick rådjurssadel av lillebror sist jag var hemma och det tyckte jag passade bra på en lördag. Rådjurssadel är ryggdelen från rådjur. Man kan laga till den både med ryggbenet kvar eller avbenad. Avbenad så ser det ut som små fileér. Oftast när jag lagar rådjurssadel så tillagar jag den med ben i ugnen men den här gången hade lillebror redan benat av köttet så jag fick prova på ett nytt sätt att tillaga det på.

Recept:

Rådjurssadel (utan ben)
Smör
Salt, peppar

Sås:
Fettet från stekningen
Vetemjöl
Vatten
Matlagningsgrädde
Köttfond

Rådjur är rätt magert kött och blir godast om man steker det i smör. Bryn köttet runt om tills det fått färg i en stekpanna. Salta och peppra. Lägg på ett lock på pannan och sänk värmen. Tillagningstiden varierar beroende på hur man vill ha köttet och på hur tjocka bitar man har. Lägg upp köttet på en tallrik och strö lite vetemjöl i pannan. Vispa ihop vetemjölet med fettet från stekningen och slå på lite vatten. Häll i lite matlagningsgrädde och köttfond. Koka några minuter tills såsen tjocknar. Smaka av med salt och peppar om det behövs.

Till köttet serverade jag mitt favorittillbehör, ugnsbakade rotsaker. Den här gången tog jag potatis, palsternacka, rotselleri, morot och rödlök. Skär ingredienserna i bitar/klyftor och lägg i en långpanna. Ringla över en god olivolja och strö över flingsalt. Tillaga i ugn på 225 grader i 40-45 minuter. Rör någon gång under tillagningen.

2008-09-01 @ 17:41:33 Permalink Kötträtter Kommentarer (1) Trackbacks ()


RSS 2.0