Kokt gös med vin- och saffranssås

div class="entrybody">Fick en gös av mina föräldrar i helgen som min lillebror var så snäll och filéade åt mig. Jag kokade filéerna i lika delar vitt vin och vatten och använde sedan spadet som bas till såsen. Såsen är inspirerad av en sås min mamma beskrev för mig igår men då jag aldrig skrev ner receptet hon hade så har jag skapat en egen variant!

Recept:
4 portioner

2 gösfiléer
2 dl vitt vin
2 dl vatten
3 msk smör
½ msk hummerfond
1 kuvert saffran
2 msk vetemjöl
pressad citron
salt & peppar

Smält smöret i en traktörpanna. Lägg i fisken och häll över vin och vatten. Salta och peppra. Låt sjuda tills fisken är genomkokt. Ta upp fisken och lägg över den på ett serveringsfat eller direkt på tallrikarna. Rör ut mjölet i lite av spadet till en redning. Tillsätt hummerfond och saffran till resten av spadet. Koka upp och tillsätt redningen under omrörning Smaka av med citronsaft, salt och peppar.


Lillebrors fina fileér.


För att få plats med fileérna i pannan delade jag på dem.


Till gösen åt vi potatismos och en blandad kålsallad.
2009-02-22 @ 20:16:43 Permalink Fiskrätter Kommentarer (0) Trackbacks ()


Grahamscones

div class="entrybody">

På helgerna är det trevligt att lyxa till frukosten lite, att äta något annat än gröten jag äter varje morgon. I går bakade mannen scones till frukost. Blev en härlig mysfrukost med ljumma scones med ost och marmelad, te och helgbilagan från tidningen. Underbart att kunna sitta ner i lugn och ro vid frukosten!

Recept:

4 dl grahamsmjöl
4 dl vetemjöl
½ tsk salt
1 tsk socker
4 tsk bakpulver
100 g smör
4 dl filmjölk

Blanda de torra ingredienserna. Finfördela smöret och blanda ner så att det blir en grynig massa. Tillsätt filmjölken och blanda ihop men knåda inte för då blir bröden sega. Forma till fyra runda kakor. Skär skåror i varje kaka så att de delas in i 1/4-delar men dela dem inte. Nagga dem med en gaffel och grädda mitt i ugnen i 250 grader i ca 12 minuter.



2009-02-22 @ 20:03:32 Permalink Matbröd Kommentarer (0) Trackbacks ()


Bröllopsresan

div class="entrybody">De två senaste veckorna har jag och mannen spenderat på Koh Samui i Thailand. Vi bodde i en liten fiskeby där det inte fanns annat att göra än sola, bada och besöka restauranger. Vi har ätit en hel massa god mat. Matupplevelsernas matupplevelse blev ett besök på restaurangen Zeznan som var så fantastiskt att det kommer ett eget inlägg om det så småningom.

Här följer ett urval av allt det goda vi åt:

Grillade skaldjur från hotellets skaldjursbuffé.


Grillade skaldjur upplagda på min tallrik tillsammans med grönsaker, frukt och stekt ris.


Fler grillade skaldjur och grillad fisk. Här från en restaurang i Chaweng.


Curryris med räkor tillagade i en urgröpt ananas.


Röd curry. Vi åt även grön och gul curry. Curryn är en kokosmjölkbas med grönsaker och så fick man välja om man ville ha fisk, skaldjur, kyckling eller biff i. Serverades med kokt ris.


Fiskkakor. Vanligt "snacks" i Thailand som dippades i chilisås.


Kycklingspett med jordnötssås.


Wokade nudlar med tigerräkor. Serverades i en omelettkorg.


Kokosglass. Severas såklart i en kokosnöt!


Pannkaka med mango, sirapssås och glass.


Fisk och grönsaker serverade i en "hot plate". Flamberas innan det serveras.


Mango med jasminris och vaniljsås.


Färsk frukt med chokladsås. Vattenmelon, ananas och drakfrukt.


Pasta med carbonaraliknande sås. Var ingen höjdare. Pasta kunde de inte koka...


Tigerräkor i sötsur sås.


Coolaste baren på ön!


Helgrillad fisk. Och helgrillad fisk var just helgrillad fisk, den var inte ens urtagen. Serverades med vitlök. Tur att vi båda åt av den för det var inte lite vitlök...
 
2009-02-15 @ 11:42:57 Permalink Allmänt Kommentarer (2) Trackbacks ()


Bröllopet!

div class="entrybody">Nu var det länge sen jag skrev något i bloggen. Det beror på att jag har haft fullt upp med att gifta mig och med att vara på bröllopsresa - då känns inte bloggen så hög prioriterad.

Bröllopet var fantastiskt och menyn följande:


Fördrink
Cordon Negro


Ceasarsallad med kyckling

Dopff & Irion, Riesling


Helstekt ryggbiff med madeirasås och rostade rotsaker

Cappello di Prete


Bröllopstårta (chokladbotten, panna cotta och chokladmousse)

Kaffe med avec

Allt var väldigt gott - ett stort tack till Rejmyre Gestgifveri för det!

2009-02-13 @ 11:56:32 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()


RSS 2.0