Vinmarinerad kyckling med päron och rödbetor

div class="entrybody">

I går var jag ensam hemma eftersom sambon jobbade kväll. När jag är ensam hemma brukar det blir lite si och så med maten. Vissa gånger känns det bara så oinspirerande att ställa sig att laga mat till sig själv och att äta den med bara sig själv som sällskap lockar inte det minsta. Sådana kvällar blir det oftast bara en macka till middag. Andra gånger hittar jag hur mycket inspiration som helst och tänker att jag minsann ska ha en riktigt god middag på en man hand. I går var en sådan dag. Blev inspirerad av kollegan E's matlåda på jobbet och skapade min egen variant när jag kom hem (helt fri från Gorgonzola ;))
Kycklingen blev en favorit i repris men istället för hårdost tog jag fetaost.

Till kycklingen bakade jag rödbetor och päron i ugn. Rödbetorna skalas och skärs i klyftor, Päronen skärs i klyftor med skalen kvar. klyftorna läggs i ett ugnssäkert fat och salt och sesmafrön strös över. In med allt i ugnen i 225 grader i 45 minuter.

Till servering la jag över en näve babyspenatblad.




2009-01-18 @ 13:24:32 Permalink Fågelrätter Kommentarer (0) Trackbacks ()


Chilikyckling med curryris

div class="entrybody">

Idag blir det en skåprensarlunch. Har ovanligt nog inte planerat vad vi ska äta i förväg utan letade runt i skåpen för att se vad jag kunde hitta på. Hittade bl.a. kyklinglår, thai sweetchilisås och morötter.

Chilikyckling
Marinera kycklinglåren i en marinad bestående av ½ dl thai sweetchilisås, ½ dl rapsolja och ½ dl vatten i några timmar. Lägg kycklingen  en ugnssäker form och häll marinaden över. Stek kycklingen i ugn i 20 minuter.
Curryris
Hackad en gul lök och låt den fräsa någon minut i lite olivolja. Häll i 2 dl råris och 1 msk orientlisk curry och låt det fräsa med i ytterliggare några minuter. Häll på 4 dl vatten och låt det koka upp. Tillsätt en kycklingbuljongtärning och koka i ca 25 minuter. Rör om etfer några minuter så att buljongtärningen löser upp sig helt.
Buljongkokta morötter
Är precis vad det låter som, morötter kokade i buljong. Ett väldigt gott grönskasalternativ!


Kycklingen innan den stekts i ugnen.
2009-01-15 @ 15:05:28 Permalink Fågelrätter Kommentarer (0) Trackbacks ()


Billiga tomatsoppan

div class="entrybody">En god och värmande soppa som lagades ofta under min studietid. Billig, enkel och snabblagad! Soppan är också rik på antioxidanter, tack vare färgämnet lykopen som det finns höga halter av i tomater. Ett bra val så här i förkylningstider alltså!

Recept:

1 stor gul lök eller 2 mindre.
vitlök (mängden varieras efter smak)
olivolja
500 g krossade tomater (en tetra)
4 dl vatten
2 kycklingbuljongtärningar (välj ekologiska så slipper ni onödiga smaktillsatser)
2-3 msk tomatpuré
örtsalt
peppar

Hacka lök och vitlök. Fräs i lite olivolja tills löken blivit genomskinlig. Häll på vatten, tomatkross och buljongtärningar. Koka i 10-15 minuter. Smaksätt med tomatpuré, örtsalt och peppar.

Vill man ha soppan lite matigare kan man hacka ner någon rotfrukt t.ex. palsternacka eller morot och låta den fräsa med från början eller tillsätta lite kokta linser mot slutet av koktiden.

En klick cremé fraiché eller mascarpone i soppan vid servering gör den lite festligare.
2009-01-13 @ 21:42:11 Permalink Vegetariska rätter Kommentarer (1) Trackbacks ()


Sushi på stan

div class="entrybody">Testade det nya (ok det öppnade i september...) sushistället på stan igår. Ikizukuri heter det och ligger brevid H&M på St Larsgatan. Köpte en låda med 8 bitar för 65 kr. Helt ok pris för att vara sushi. Sushin var god men det var inget extra, bara vanlig sushi. Det var 5 st nigiri (riskuddar med fisk eller skaldjur ovanpå) och 3 maki (risrullar med någon fyllning). Till det fick man med lite wasabi (japansk pepparrot), gari (ingefära) och soja.





Som jag skrev så var sushin ok men inte mer än så. Jag blir nog inte stammis där, men däremot kanske jag kan tänka mig en lunch där någon gång eftersom deras luncherbjudande är väldigt prisvärt. Vill jag däremot gå ut en kväll och äta riktigt god sushi då blir det något av de andra sushiställena i stan.

Många tror felaktigt att sushi är rå fisk. Det stämmer inte riktigt. Ordet sushi syftar på riset och kommer från det japanska ordet sui som betyder sur. Sushiris är nämligen smaksatt med risvinäger och har därför en speciell sötsur smak. Sen kan man givetvis ha rå fisk som fyllning i en maki eller liggandes ovanpå en nigiri. Men det finns även vegatarisk sushi och sushi som innehåller kött eller kyckling (dock ej rå).

Sushi går även utmärkt att göra hemma. Det är inte särskilt svårt men det tar lite tid och kräver lite tålamod. Men gillar man att pyssla så gillar man att göra sushi.
2009-01-11 @ 10:32:20 Permalink Fiskrätter Kommentarer (0) Trackbacks ()


Matupproret

div class="entrybody">När jag slog upp corren idag på morgonen fanns där en artikel om Camilla Sparring och hennes matuppror. Camilla har många bra åsikter om mat och hanteringen om maten framför allt mat som serveras på våra förskolor, sjukhus och äldreboenden. Gå in på hennes sida och skriver under upproret om du håller med om att vi behöver mat som är närproducerad, lagad på plats och inte innehåller onödiga tillsatser!

www.camillasmatuppror.se
2009-01-10 @ 17:02:41 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()


Brödbak och nyttotekakor!

div class="entrybody">I lördags var jag ensam hemma och passade på att experimentera lite med en ett nytt brödrecept. Nu tänker nog många av er att jag är knasig, jag gör ju inget annat än bakar bröd... Lite annat gör jag faktiskt men jag tycker att det är väldigt roligt att baka. Jag bakar det mesta som går att baka men oftast blir det matbröd eftersom det är det som det är störst åtgång på. Söta bakverk går visserligen åt lika fort som jag bakar dem men just därför försöker jag minska på bakandet av dessa... För mig är bakning avkopplande. Att knåda en stor bröddeg tar lite tid och kräver lite armstyrka men man behöver inte tänka så mycket på vad man gör. Det är bara att låta tankarna flyta iväg, lite som meditation tror jag. Att det dessutom oftast blir både billigare, nyttigare och godare att baka sitt eget matbröd är ju stora plus i sammanhanget!

Den här gången blev det en slags tekakor som innehåller en massa nyttiga saker! Tyvärr måttade jag inte upp ingredienserna så jag kan inte återge receptet men en beskrivning bjuder jag på så får ni själva experimentera lite!!

Först la jag havregryn i blöt i mjölk och lät dem svälla i några timmar. Kan tänka mig att det var ungefär 4 dl mjölk och så lagom med havregryn till det (havregrynen ska vara mättade med mjölk). Jag smulade ner ett paket jäst i en bunke och löste upp det med lite vatten. Sedan blandade jag ner havregrynen och mjölken och en burk sojabönor (som jag först mixade grovt). I med lite salt och någon matsked sirap. Någon deciliter torkade vetegroddar åkte också i tillsammans med några deciliter grahamsmjöl (fullkornsmjöl av vete). Detta blir en ganska kladdig deg och för att binda ihop det hela till en hanterbar deg hade jag i vetemjöl special tills degen blev smidig. Vetemjöl special passar bra till lite grövre degar eftersom det innehåller mer gluten än vanligt vetemjöl. Jag lät degen jäsa drygt en timme och sedan bakade jag ut den till tekakor som fick jäsa i ytterliggare ca 30 minuter innan jag gräddade dem i ugnen i 225 grader i 7 minuter.

Resultatet blev ett väldigt smakrikt och saftigt bröd som innehåller mycket fibrer, proteiner och mineraler!



2009-01-05 @ 19:58:32 Permalink Matbröd Kommentarer (0) Trackbacks ()


Vinmarinerad kyckling med ostfyllning med het sallad

div class="entrybody">Eftersom både jag och sambon tillbringade nyårsafton på jobbet lagade vi till en mysig nyårsdagsmiddag istället. Vi lät kycklingfileér ligga och marinera några timmar i vitt vin blandat med några matskedar pressadcitron, lite persilja och lite salt. Sedan skar vi ett längsgående snitt i kycklingfileérna och la i lite ost. Vi tog vanlig hårdost men det borde bli bra med andra sorters ost också. Sedan stekte vi kycklingfileérna i ugnen i 225 grader i ca 20 minuter.

Till kycklingen gjorde vi en sallad som blev aningen hetare* än vi tänkt oss...

Salladsblad
1 äpple
2 avokado
rostade pinjenötter
röda chilifrukter
olivolja
parmesanost

Om pinjenötterna inte är rostade gör man det enkelt i stekpanna på hög värme. Strimla salladen, vi använde oss av romansallad, skiva äpple och avokado och chilifrukter. Blanda samman och strö över pinjenötter och parmesan. Ringla över lite kallpressad olivolja.

* Det var när jag handlade chilifrukterna som det gick fel... Jag plockade glatt åt mig en förpackning röda chilifrukter men läste aldrig på förpackningen innan jag gjorde salladen. Redan när jag strimlade chilifrukterna anade jag att de var starka eftersom det sved som eld på fingrarna och stack i ögonen. Sambon smakade på en strimla men trodde inte att det skulle bli så starkt när det var blandat med salladen sen. Nu först läste jag på förpackningen, jag hade köpt Habanero som är en mycket stark chili (smakstyrka 10 av 10). Jag insåg att jag aldrig skulle få i mig chilin så jag petade bort alla röda strimlor innan jag åt men smaken hade hunnit sätta sig kan jag lova. Både näsan och ögonen rann när jag åt salladen men det gick ner iaf... T.o.m. sambon som inte brukar vara känslig mot chili petade ur chilin ur salladen... Den enda som glatt tuggade på chilin var hamstern (den knasbollen måste sakna vissa smaklökar för han reagerade inget alls)
2009-01-04 @ 21:09:24 Permalink Kötträtter Kommentarer (0) Trackbacks ()


RSS 2.0