Dinkelbaguetter

div class="entrybody">Dessa bröd blir väldigt luftiga och härligt sega i konsistensen tack vare dinkelmjölet som bildar långa fina glutentrådar när det får jäsa.

Recept

810 g dinkelmjöl
10 g jäst
3/4 msk salt
7,2 dl  kallt vatten

Bakning blir bäst om man väger ingredienserna istället för att mäta dem.

Lös upp jästen i vattnet och tillsätt saltet. Arbeta in mjölet i degen. Lättast är att använda en degmaskin. Degen ska vara lös men släppa kanterna vid kraftig bearbetning.

Täck degen med platsfolie och ställ den i kylskåpet över natten eller i minst 8 timmar. Degen ska vara synligt större när den tas ut ur kylskåpet. Låt den jäsa i rumstemperatur tills den når den dubbla ursprungsstorleken.

Häll försiktigt ut degen på ett väl mjölat bakbord. Rör inte i degen för då förlorar den sin luftighet.

Låt den jäsa i ca 20 minuter på bakbordet och värm under tiden upp ugnen till 250 grader. Placera en långpanna i botten på ugnen och värm även upp de två plåtar som går åt. Använd en vass kniv och skär degen i sex remsor (baguetter) som placeras på bakplåtspapper. Det är lite kladdigt att flytta över remsorna från bakbordet till bakplåtspappret men det går lättare om man är mjölig om händerna.

När ugnen och plåtarna är varma flyttas bakplåtspappret över till den varma plåten och ställs in ganska högt upp i ugnen. Häll ett glas vatten i lågpannan och stäng ugnsluckan snabbt så att ingen värme förloras. Grädda baguetterna tills de är gyllenbruna. Häll på nytt vatten i långpannan när du byter plåt i ugnen.
2009-07-11 @ 10:23:05 Permalink Matbröd Kommentarer (0) Trackbacks ()


Första semesterdagen ägnades åt brödbak

div class="entrybody">Äntligen är semestern här. Jag bestämde mig i sista minuten för att lyxa till det och ta en extra semesterdag så jag jobbade sista dagen innan semestern redan i torsdags. Eftersom vädret inte inbjuder till några somriga badstrandsaktiviteter ägnade jag ledigheten åt att dra igång två matbrödsprojekt. Det ena var kavring som tar tre dygn att få helt färdiga och det andra dinkelbaguetter som tar två dagar i anspråk.

Kavring med surdeg
Receptet hittar ni här. Här följer lite bilder ifrån Kavringsbaket.


Blötlagda frön och surdeg


Kavringsdegen - tung och jobbig att hantera men gott blir det!


Färdiga kavringslimpor.


Dinkelbaguetterna få ett eget inlägg så att det blir lätt att söka fram det i arkivet.
2009-07-11 @ 10:02:13 Permalink Baka med surdeg Kommentarer (0) Trackbacks ()


RSS 2.0