Focaccia

div class="entrybody">

I går kväll hade vi några vänner här och bjöd på lite mat i form av en buffé. Till buffén bakade jag focaccia. Det blev två stora brytbröd som jag smaksatte med rosmarin och oliver. Degen gjorde jag redan i fredagskväll och lät kalljäsa under natten. Etfersom det var fullt i kylskåpet fick den stå på balkongen. Där var det inte lika kallt så jag uteslöt jäsningen i rumstemperatur och lät dem jäsa direkt på bakplåtspapper. Resultatet blev det förväntade så mitt lilla experiment blev lyckat. För att få ett luftigt bröd bakade jag på vetemjöl special. För att baka med vetemjöl special krävs lite längre bearbetning av degen för att få bra glutentrådar jämfört med vanligt vetemjöl så en degmaskin är att föredra till det här baket.

800 g vatten
1000 g vetemjöl special
1 tsk salt
15 g jäst

Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt mjölet och berabeta degen i maskin i några minuter. Ha i saltet och berabeta ytterliggare några minuter. Degen ska vara lös men släppa kanterna när man bearbetar degen. Häll över degen i en oljad skål och täck emd plastfolie. Låt jäsa i kylskåp under natten. Den ska vara synbart större nästa dag. Ta ut degen ur kylskåpet och låt den jäsa till dubbla storleken i rumstemperatur.



Häll upp degen på två bakplåtspapper och bred försiktigt ut dem till rektanglar men var försiktigt så att inte luften går ur degarna. Låt dem jäsa i 20-30 minuter och värm under tiden upp ugnen tilll 275 grader. Plcera en långpanna i botten av ugnen och värm också upp en plåt. För att inte degarna skulle flyta ut för mycket under jäsningen placerade jag träslevar under kanterna på bakplåtspapprena.

Smörj in bröden med lika delar vatten och olivolja och ha på önskad smaksättning. Jag smaksatte det ena bröden med färskrosmarin och flingsalt och det andra med hackade oliver och flingsalt. Smaksättningarna kan varieras hur mycket som helst och bara fantasin sätter gränser!
Lägg över brödet på en het plåt vid gräddning och placera det mitt i ugnen. Häll på 2 dl kallt vatten i långpannan i botten av ugnen. Grädda i 3 minuter och sänk sedan temperaturen till 225 grader och grädda i ytterliggare 12 minuter eller tills brödet fått fin gyllenbrun färg. 

2009-09-20 @ 10:53:50 Permalink Matbröd Kommentarer (0) Trackbacks ()


Knäckekex

div class="entrybody">De flesta som känner mig vet att bakning är en av mina favortsysselsättningar när jag är hemma. Just nu har jag mycket tid för bakning men då är problemet att vi helst ska tömma frysarna inför flytten som sker om några veckor. För att komma runt detta lilla problem har jag kommit på att jag kan baka sånt som inte behöver frysas. I den gågna vecka testade jag för första gången i mitt liv att baka knäckebröd och jag måste säga att jag blev väldigt nöjd med resultatet!

4 dl vatten
1 dl sesamfrön
1 dl linfrön
2 msk mörk sirap
1 msk salt
2 dl solroskärnor
6 dl rågmjöl
6 dl dinkelsikt

Knåda samman alla ingredienser till en smidig deg. Dela degen i 3-5 bitar (beroende på hur stora plåtar du har). Kavla ut degen så tunnt som möjligt och placera de utkavlade kakorna på bakplåtspapper. Sporra ut rutor i degkakorna motsvarande den storlek du vill ha på ditt knäckebröd. Jag valde att sporra ut ganska små bitar, ca 5x5 cm, så att de blir som kex att ha till t.ex. en ostbricka. grädda varje kaka i 12 minuter. Låt dem svalna något och bryt sedan isär dem. Låt dem ligga på ett galler och hårdna i ett halvt dygn efersom de inte är hårda utan sega när de kommer ut ur ugnen.

2009-09-20 @ 10:31:19 Permalink Matbröd Kommentarer (0) Trackbacks ()


Havrebräck

div class="entrybody">I måndags var vi hembjudna till några vänner på fika på eftermiddagen och eftersom de nyss fått en liten tjej erbjöd jag mig att baka bröd och ta med. Valet föll på Havrebräck, en form av portionsbröd med surdeg som jag inte testat på att baka förut. Resultatet blev ett lagom syrligt bröd med fin havresmak men tyvärr jäste de inte upp på höjden så mycket som jag velat utan blev ganska platta. Men eftersom smaken var så god så kommer jag fortsätta baka dem men även experimentera lite med jästider för att se om jag kan få dem bättre. Här kommer i alla fall receptet jag utgick ifrån:

Dag 1:
22o g hel havre
½ dl linfrö
1dl solroskärnor
4½ dl vatten

Blötlägg och låt stå över natten.

110 g rågmjöl
1½ dl vatten (45 grader)
1½ msk surdeg

Vispa ihop och låt stå varmt över natten. Ett tips är att ställa degen i skåpet över kylskåpet eftersom temperaturen där brukar vara lite över rumstemperatur.

Dag 2:
Surdegen
Blötlagd havre och frö
550 g vetemjöl
½ dl rårörsocker
½ dl olja
1½ dl vatten
50 g jäst
havregryn

Lös upp jästen i vattnet. Blanda ner övriga ingredienser förutom havregrynen. Bearbeta degen med maskin på låg växel i 6-20 minuter. Degen ska vara blank och kännas elastisk när den är färdigknådad. Lår jäsa i bunken i 30 minuter. Forma 30 bullar av degen. Fukta ovansidan på varje bulle och doppa dem i havregryn. Låt bröden jäsa till dubbel storlek i ca en timme. Värm ugnen till 220 grader. Placera en tom långpanna i botten av ugnen. Ställ in plåten med bröden i ugnen och häll 2 dl kallt vatten i långpannan. Grädda i 3 minuter och sänk sedan ugnstemperaturen till 200 grader och grädda i ytterligare 12 minuter.
2009-09-20 @ 09:59:06 Permalink Baka med surdeg Kommentarer (0) Trackbacks ()


Müsli

div class="entrybody">Efter att ha testat en massa färdiga müsliblandningar har jag kommit fram till att det blir godast att göra sin egen. Inspiration har jag fått från svärmors goda müsliblandning jag brukar njuta av till frukost när vi är på besök i Borlänge.


Müslin består av rostade pumpakärnor, havregryn, linfrön, solroskärnor och ekologiska torkade aprikoser. Ekologiska torkade aprikoser är osvavlade, bruna till färgen och smakar så mycket mer än konventionella torkade aprikoser som behåller sin gula färg genom tillsats av svavel.
2009-09-13 @ 20:56:23 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()


Kräftfiske

div class="entrybody">

I början av september drog vi upp årets skörd av kräftor. Receptet för att koka kräftor hittar ni här.








4 kg blev det totalt!

2009-09-13 @ 20:34:53 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()


Äppelscones

div class="entrybody">Sommaren går mot sitt slut och hösten är nästan här. Det innebär skördesäsong för bär och frukt. Det blir också kallare dagar och lusten att sitta och kura inomhus med en kopp te ökar. Mitt senaste bakverk är äppelscones som passar perfekt med en god kopp te! Jag bakar dem i matmuffinsformar vilket ger högra vackra scones. Äppelfyllningen gör smör och marmelad överflödiga till dessa scones.

Recept:
6 st

7½ dl vetemjöl
½ tsk salt
1½ tsk bakpulver
½ dl råsocker
125 g kallt smör
1 ägg
2 dl mjölk

fyllning:
2 röda äpplen
några msk råsocker

Skala och tärna äpplena. Blanda dem med några msk råsocker. Mängden socker beror på hur syrliga äpplena är, man får testa sig fram. Blanda mjöl, salt, bakpulver och råsocker i en skål. Tärna smöret och nyp ihop det med de torra ingredienserna. Vispa ihop ägg och mjölk och rör ned vätskan i degen. Dela degen i 7 delar, placera 6 av delarna i matmuffinsformar och gör en grop i varje med tummen. Lägg en klick äppelfyllning i varje scones. Dela den 7:e biten i 6 små bitar och forma varje bit till ett "lock" som placerar över äppelfyllningen. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna något. Smakar bäst lite ljumma!
2009-09-13 @ 20:20:27 Permalink Sötsaker Kommentarer (0) Trackbacks ()


RSS 2.0