Första köttpureén

div class="entrybody">

Idag lagade jag för första gången köttpure till honom. I morgon ska han få smaka av den.

200 g köttfärs (jag använde älg)
1 liten palsternacka
1 liten morot
1 liten bit rotselleri
1 lagerblad
5 kryddpepparkorn
vatten

Rotfrukterna skalas och delas i mindre bitar. Lägg alla ingredienser i en kastrull och täck med vatten. Koka tills färden är genomkokt och rotsakerna mjuka. Ta bort lagerbladet och kryddpepparkornen. Häll av buljongen men spara den. Mixa rotfrukter och färs till en slät pure. Späd med buljongen och lite rapsolja till lagom konsistens.

Av buljongresterna kan man göra en sås att servera till köttet. Koka upp buljongen tillsammans med en liten klick smör. Gör en redning av 1 msk maizena och ½ dl kallt vatten. Tillsätt redningen till buljongen under omrörning. Låt sjuda några minuter.

Köttet och såsen fryser jag i istärningslådor och plockar sedan fram så mycket jag behöver till varje måltid.

2010-04-18 @ 21:57:54 Permalink Barnmat Kommentarer (0) Trackbacks ()


En ny kategori är född

div class="entrybody">

Tiden bara springer i väg och Noel är numera så gammal (ung) att jag fått en ny utmaning i köket - barnmat! Hittills är det havregröt och olika grönsakspureér som stått på lillemans meny. Vi började servera gröt när han var 4 månader och 1 vecka och efter en tveksam start så blev det succé och lagom till 5 månadersdagen åt han en hel portion havregröt varje kväll. Grönsakspureérna introducerade vi när han var 5 månader och som så många andra småbarnsföräldrar började vi med potatis men det var inte alls populärt. Men när vi blandade potatis och palsternacka smaskade Noel glatt i sig. Sen dess har han även hunnit testa morot, blomkål, broccoli och majs och allt går ner.

Att laga egna pureér är lätt. Skala och ansa de grönsaker/rotfrukter du vill använda. Koka dem mjuka i precis så mycket vatten att det täcker. Häll av vattnet men spara det. Mixa grönsakerna/rotfrukterna med en stavmixer eller i en matberedare. Späd moset med lite av kokvattnet till ett löst mos. Eftersom små barn behöver mer fett i maten än större barn och vuxna tillsätter jag lite matfett i pureérna. Jag använder kallpressad rapsolja eftersom den innehåller väldigt mycket nyttiga fetter.

Jag fryser pureérna i istärningslådor och sen är det bara att plocka fram så många "isbitar" som går åt till varje måltid.

2010-04-18 @ 21:49:12 Permalink Barnmat Kommentarer (0) Trackbacks ()


Vegetarisk lasagne med spenat och tomat

div class="entrybody">

Jag måste erkänna att jag inte har så mycket fantasi när det kommer till vegetarisk matlagning. Jag har inget emot att äta vegetarisk mat och saknar sällan kött när det inte serveras men trots detta är idétorkan större än någonsin när jag ska laga vegetariskt själv. För att råda bot på detta har jag och mannen bestämt att minst en dag i veckan ska det ätas vegetarisk middag hemma hos oss. I torsdags lagade vi därför en vegetarisk lasagne och resultatet blev hur gott som helst!

1 röd lök
2 vitlöksklyftor
2 burkar krossade tomater
oregano
basilika
timjan

500 g bladspenat
salt och peppar

1 burk keso

25 g smör
2 msk vetemjöl
5 dl mjölk
salt och peppar

fullkornslasagneplattor

Börja med tomatsåsen. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs hacket i lite olja. Tillsätt örterna och tomaterna. Låt småkoka i 20 minuter. Medan tomatsåsen kokar förbereds spenaten och bechamelsåsen. Fräs bladspenaten i lite olja tills den blir mjuk. Salta och peppra. Smält smöret, rör i mjölet och vispa ner mjölken. Koka upp och låt sjuda under omrörning i några minuter. Salta och peppra.

Varva lasagneplattor, tomatsås, spenat, bechamelsås och keso i en stor form. Spara lite bechamelsås att ha överst. Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 30 minuter.

2010-04-18 @ 21:28:26 Permalink Vegetariska rätter Kommentarer (0) Trackbacks ()


RSS 2.0