Ungersk rövarsoppa enligt Stefan

div class="entrybody">

I söndags döpte vi vår son. Det var en jättevacker cermoni och utanför kyrkan sken solen så att det gnistrade i snön. Efter dopet bjöd vi på lunch och vad passar bättre som lunch en kall vinterdag än en värmande soppa? Oavsett vad man svarar på den frågan så kan vi konstatera att soppan blev populär eftersom frågor angående receptet strömmar in från gästerna. Så här är det!

350 g färsk skinka (kassler eller rimmad skinka fungerar också bra)
1 hg champinjoner
½ hg kryddig korv, gärna med rökig smak
1 hg grön paprika
1 burk krossade tomater
1½ hg gul lök
1 färsk pepparfrukt (Stefan byter ofta ut pepparfrukten mot sambal oelek)
1 tsk paprikapulver
2 dl créme fraiche
½ dl vetemjöl
1 liter vatten

Skär ingredienserna i tärningar och bryn i lite olja. Tillsätt paprikapulver, häll på cirka en liter vatten och koka i 30 minuter. Häll i créme fraiche i soppan. Red soppan med vetemjölet utrört i lite av vattnet. Låt puttra några minuter och smaka av med kryddor. 

Till brödet serverade vi ljust rågsurdegsbröd, receptet finns på Martins blogg och också länkat från det här inlägget.

2010-02-23 @ 18:00:58 Permalink Kötträtter Kommentarer (3) Trackbacks ()


Polarbröd i vedeldad ugn

div class="entrybody">

I vårt kök finns en gammal vedspis bevarad och bakningsnörd som jag är vill jag så klart lära mig att baka i den. Tanken på det har funnits sen vi flyttade in men tiden har upptagits av den nya familjemedlemmen. Men nu har rutinerna börjat sätta sig här hemma och jag vågade mig på projektet att baka i vedugnen. Jag började i fredags med att göra rent inne i ugnen eftersom det troligen är väldigt många år sedan den senast användes. Eftersom det inte finns något att läsa om vedspisar i kokböckerna jag äger provade jag att googla på brödbakning i vedspisar för att få lite tips på hur man kan gå tillväga. Till min förvåning fick jag väldigt få träffar men de som var användbara rekommenderade att man bakar platta brödkakor i ugnen så mitt val föll på polarbröd. Den här gången bakade jag på jäst. Resultatet blev över förväntan, 17 fina polarbörd, ett bröd som svällde upp och blev nästan som en boll och 2 bröd som var inne för länge och därmed mer liknande knäckebröd (vi blev upptagna med att förhindra en eldsvåda, men det är en annan historia...).

Recept:
25 g jäst
50 g smält smör
5 dl vatten
1 tsk salt
3 msk ljus sirap
1,6 liter rågsikt

Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt smör, sirap och salt. Blanda i rågsikten och bearbeta till en smidig deg som släpper kanterna på degskålen. Låt jäsa till dubbla storleken. Dela degen i 20 bitar som kavlas ut till 1 cm höga runda kakor. Nagga kakorna.

Under tiden degen jäste eldade jag upp värmen i ugnen. När temperaturen var knappt 200 grader skickade jag in första plåten med bröd. Jag lät plåten ligga i ugnen innan jag bakade så att den höll samma temperatur som själva ugnen. Jag gräddade kakorna i 2 minuter, vände dem och gräddade i 2 minuter till. Jag kontrollerade temperaturen en gång under bakningen för att se hur bra ugnen höll värmen med tanke på hur tätt man öppnade luckan och det visade sig att ugnen höll drygt 230 grader invändigt vilket fungerar till de flesta brödsorter!

Eldsvådan då? Vi hade ett stearinljus hängandes under spiskåpan över vedspisen. Tidigare har vi bara eldat lite för trivselvärme i köket och då har vi slutat innan det blivit så varmt men den här gången eldade jag intensivare än vi tidigare gjort vilket medförde att temperaturen under spiskåpan blev så hög att stearinljuset började smälta och droppa ner på den heta spisen där det började brinna. Detta upptäcktes som tur var direkt men en plåt med bröd blev tillfälligt bortglömt medan vi tog bort ljuset.



För att hålla värmen fick jag elda för fullt under hela tiden jag bakade. Behövde verkligen inte frysa i köket och kommer nog aldrig få för mig att baka i den under sommaren...


Eftersom ugnen inte har någon termostat och jag inte vet hur jag ska reglera värmen höll jag koll på temperaturen med hjälp av en stektermometer.


De två sista bröden precis innan jag tog ut dem ur ugnen. Plåtarna är för smala för att kunna användas i mitten av ugnen så jag la dem helt enkelt på botten av ugnen.


Det färdiga resultatet!

2010-02-14 @ 22:21:16 Permalink Matbröd Kommentarer (0) Trackbacks ()


RSS 2.0