Noels lax- och potatisgryta

div class="entrybody">Noel gillar det mesta vi serverar honom men allra godast verkar fisk vara. Idag lagade jag en laxgryta åt honom och den föll verkligen lille herrn i smaken.

Recept:

3 potatisar
3 små morötter
1 liten bit rotselleri
150 g benfri laxfilé
½ dl grädde
½ tsk torkad timjan

Skala och skär rotfrukterna i mindre bitar. Häll på vatten så att det knappt täcker rotfrukterna. Koka i 10 minuter och lägg sedan laxen ovanpå rotfrukterna och låt den koka med tills den blir genomkokt. Har man en väldigt tjock filé kan man lägga med den redan efter 5 minuter. Häll av kokvattnet men spara det. Mosa eller mixa fisk och rotfrukter med grädde och timjan oc späd med kokvattnet till önskad konsistens.

När jag serverar maten tillsätter jag ungefär en tesked rapsolja i portionen eftersom små barn behöver lite extra fett i sin mat. BVC rekommenderar att man använder flytande margarin men jag ser inte poängen med att använda härdade vegetabiliska fetter när man kan använda kallpressade oljor istället.

Om någon funderat över varför jag tillsätter rotselleri i många av maträtterna till Noel så är det för att rotsellerin har en lite saltaktig smak och fungerar lite grann som en smakförstärkare.
2010-06-08 @ 18:23:30 Permalink Barnmat Kommentarer (0) Trackbacks ()


Bröd

div class="entrybody">Det blev bakat i lördags! Surdegen hade dock inte riktigt vaknat till än. Bakade det ljusa rågsurdegsbrödet som är så gott (receptet finns länkat i tidigare inlägg). Blandade surdegen enligt recepetet på fredagkvällen men det bubblade inte som jag ville på lördagen så då åkte det ner 5 g jäst när jag blandade steg 2 av degen. Och resultatet blev ett högt och luftigt bröd som smakade som ett surdegsbröd ska.

2010-06-08 @ 18:09:52 Permalink Baka med surdeg Kommentarer (0) Trackbacks ()


Surdegen är död - länge leve surdegen

div class="entrybody">Upptäckte till min stora fasa att min surdeg har möglat. Inte mycket annat att göra än att konstatera att jag inte haft tid att ge surdegen så mycket omsorg den behöver. Anledningen stavas förstås busbebis. En surdeg mår bäst av att bakas på regelbundet, eller åtminstone matas en gång i veckan. Det har jag tydligen försummat så nu har degen förpassats till slasken. Känns ju extra surt att det hände just nu när jag faktiskt hade planer på att baka i helgen.

Men var inte oroliga att jag sitter hemma och deppar ihop gott folk ty räddningen finns i frysen! Jag sparar alltid en del av min deg i frysen så att jag inte ska bli utan så nu har jag plockat upp en ny deg som ska matas på under morgondagen. Får den fart ordentligt så kanske den går att baka med på lördag. Och har den inte fått fart än när jag ska baka så får jag väl fuska och ha i en smula jäst också!


Dessa vackra och knubbiga limpor är bakade på rågsurdeg som enda jäskraft!
2010-06-03 @ 20:59:18 Permalink Baka med surdeg Kommentarer (0) Trackbacks ()


RSS 2.0