Grillpremiär!

div class="entrybody">Soligt och nästan 10 grader varmt - då åkte grillen fram för första gången i år.2010-03-20 @ 21:41:05 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()


Rågbröd

div class="entrybody">Ett enkelt surdegsbröd bakat på rågsikt.

2 limpor

Kväll
100 g rågsurdegsgrund
200 g vatten
120 g grovt rågmjöl

Blanda ingredienserna i en bunke som är tillräckligt stor för surdegen att jäsa i. Täck den med plastfilm och ställ den varmt (>20 grader) under natten.

Morgon
Surdegen från kvällen
600 g vatten
1000 g rågsikt
20 g salt

Blanda ingredienserna med en degblandare i 7 minuter. Smörj en plastlåda eller stor degskål med rapsolja. Häll ner degen i lådan/skålen och ställ den varmt att jäsa. Vik ihop degen efter 45 minuter. Detta görs för att degen ska bli spänstigare. Upprepa efter ytterliggare 45 minuter och låt sedan degen jäsa 45 minuter till. Värm ugnen till 250 grader och forma 2 limpor av degen. Låt limporna jäsa medan ugnen blir varm. Lägg över limporna på en varm plåt och ställ in dem mitt i ugnen. Sänk temperaturen till 200 grader. Bröden är färdiga när innertemperaturen i dem är 97 grader.När jag ändå var igång med bakandet blev det en omgång russinbräck också.
2010-03-20 @ 21:34:59 Permalink Baka med surdeg Kommentarer (0) Trackbacks ()


Linssoppa

div class="entrybody">

2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
4-5 potatisar
3 morötter
2 grönsaksbuljongtärningar
5 dl vatten
olivolja
1 burk passerade tomater
1 dl torkade röda linser
örtsalt
svartpeppar

Hacka schalottenlök och vitlök. Fräs dem lätt i oljan. Tärna potatis och morötter. Häll ned dem i grytan och slå över vattnet. Tillsätt buljongtärningarna och koka i 15 minuter. Koka under tiden linserna. Mixa soppan med en mixerstav och blanda ner passerade tomater och linser. Smaka av med svartpeppar och örtsalt. Servera med en klick gräddfil och brödkrutonger.

2010-03-20 @ 20:16:14 Permalink Vegetariska rätter Kommentarer (0) Trackbacks ()


Russinbräck

div class="entrybody">Efter att ha bakat ljust rågsurdegsbröd till dopet kända jag för att experimentera lite. Resultatet blev ett gott frukostbröd bakat på både surdeg och jäst. Eftersom jag bakade på känn har jag uppskattat mängderna.

25 g jäst
3 msk rågsurdegsgrund
5 dl vatten
3 msk mörk sirap
1 dl russin
rågsikt
1 tsk salt

Lös upp jästen i lite av vattnet. Blanda ner surdeg, sirap, russin, salt och resten av vattnet. Blanda ner rågsikt till degen blir smidig och släpper kanterna i bunken. Låt jäsa i 40 minuter. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i två bitar. Dra ut varje bit till en lång rektangel som viks på längden och delas i lagom stora bitar till portionsbröd. Låt dem jäsa under bakduk i 30 minuter. Grädda dem högt upp i ugnen i 250 grader i ca 8 minuter.
2010-03-09 @ 21:21:41 Permalink Baka med surdeg Kommentarer (0) Trackbacks ()


Jäskraft

div class="entrybody">

Den här synen mötte mig när jag öppnade kylskåpet en morgon för några dagar sedan. Att surdegen mår bra är det inga tvivel om och mina bröd blir bättre än någonsin tidigare. Det är riktigt tillfredsställande att kunna baka höga luftiga bröd på en surdeg som jag startat själv på bara mjöl, vatten och en gnutta honung. Mellan baken står degen i kylskåpet och mår så bra en surdeg kan!

Kan ju tillägga att jag bytt till en större burk...
2010-03-09 @ 20:56:14 Permalink Baka med surdeg Kommentarer (0) Trackbacks ()


Apelsincurry med kyckling

div class="entrybody">Här kommer ett recept på en lättlagad och väldigt god kycklinggryta.

1 kg kycklingdelar
½ kg frysta grönsaker
3 dl apelsinjuice
5 dl lätt cremé fraiché
1 grönsaksbuljongtärning
3 msk vetemjöl
curry
olja eller smör till stekning
salt
peppar

Hetta upp curry (så mycket man känner för) i olja eller smör. Jag använder både extra stark curry och orientalisk curry. Fräs kycklingdelarna i curryfettet. Vill man kan man låta en hackad gul lök fräsa med också (jag undviker just nu lök eftersom jag ammar och lillbus får ont i magen av lök). I med de frysta grönsakerna. Funkar med vilken grönsaksblandning som helst, man tar sin favorit helt enkelt. Häll på apelsinjuicen och smula ner buljongtärningen. Färskpressad apelsinjuice blir allra godast men den vanliga frukostjuicen duger den med. Låt koka tills kycklingen är klar. I med cremé fraiché och koka upp igen. Gör en redning på vetemjöl och lite vatten och häll ner den i grytan under omrörning. Smaka av med salt och peppar. Jag brukar koka quinoa till grytan, det passar väldigt bra ihop med den söta såsen.
2010-03-08 @ 15:34:06 Permalink Fågelrätter Kommentarer (0) Trackbacks ()


RSS 2.0