Kyckling med tomat- och basilikasås för de minsta middagsgästerna

div class="entrybody">

Häromdagen kokade jag en kyckling till oss som serverades med en klassisk currysås och ris. Men till Noel tyckte jag att det var lite väl starkt med currysås så han fick en egen sås smaksatt med tomat och basilika.

Recept:
1 kycklingfilé (gärna styckad från en hel kyckling så att man får med lite ben vilket ger en bra buljong)
en liten bit rotselleri
1 liten morot
2 msk smör
2 msk vetemjöl
3 dl buljong från kycklingkoket
1 tsk tomatpuré
½ tsk torkad basilika

Koka kycklingen tillsammans med morot och rotselleri. Spara buljongen när kycklingen är klar. Skär kycklingen i bitar och mixa den tillsammans med rotfrukterna. Smält smöret och rör ner mjölet, späd med buljongen och sjud såsen några minuter. Smaksätt såsen med tomatpuré och basilika.

Servera kycklingpurén och såsen tillsammans med kokt ris eller mosad potatis och någon mixad grönsak.






En smakportion med kyckling och tomat- och basilikasås

2010-05-12 @ 11:33:36 Permalink Barnmat Kommentarer (0) Trackbacks ()


Kyckling i lergryta med smak från provence

div class="entrybody">

Ibland lagar vi mat i en lergryta eftersom det bevarar vitamnier och näringsämnen i maten väldigt bra. Dessutom behövs det väldigt lite fett vilket ju också är ett plus! Enkelt är det också eftersom man förbereder alla ingredienser, lägger ner dem i lergrytan och så ställer man in lergrytan i ugnen och kan göra något annat medan middagen tillagas.

Recept för 4 portioner
4 kycklinglår
4 msk rödvin
1 msk soja
2 msk olja
salt, peppar, torkad paprika
1 tsk timjan
1 tsk oregano
1 tsk rosmarin
2 klyftro vitlök
1 lök
2 paprikor (gärna olika färger)
2 tomater
1 liten aubergine
1 potatis

Lägg lergrytan i blöt i minst 10 minuter. Rör ihop en sås på vin, soja, olja och kryddor. Marinera kycklinglåren i såsen under tiden som görnsakerna förbereds. Skiva vitlöksklyftorna, dela löken i fyra bitar, skär paprikorna i stora bitar, klyfta tomaterna, skiva auberginen och tärna potatisen. Lägg grönsakerna i grytan, lägg på kycklingen och häll över såsen. Ställ in grytan på ett galler i nedre delen i ugnen (ugnen ska vara kall), sätt ugnen på 225 grader och tillaga maten i ca 1 timme.

2010-05-03 @ 14:44:26 Permalink Fågelrätter Kommentarer (0) Trackbacks ()


RSS 2.0