Chokladmoussetårta

div class="entrybody">

Leker konditor och bakar chokladmoussetårtor på löpande band! Tårtan kräver lite planering eftersom man får göra varje lager för sig så man bör börja minst ett dygn innan man vill äta tårtan.Kladdkakebotten:
2 ägg
3 dl socker
1½ tsk vaniljsocker
4 msk kakao
1½ dl vetemjöl
100 g smält smör

Pannacottabotten:
1½ dl vispgrädde
3/4 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 gelatinblad
3 dl turkisk yoghurt

Chokladmousselager:
200 g mörk blockchoklad
3 äggulor
½ dl starkt kaffe
2 gelatinblad
4 dl vispgrädde

Börja med pannacottabotten. Koka upp grädde, socker och vaniljsocker. Ta av från värmen och låt svalna i 5 minuter. Blötlägg under tiden gelatinbladen i kallt vatten. Rör ner gelatinbladen i gräddblandningen. Rör tills allt gelatin löst upp sig. Rör ner yoghurten. Klä en rund form med löstagbar kant med plastfolie och häll ner pannacottasmeten. Låt stå kallt i minst tre timmar för att stelna.

När pannacottabotten är klar är det dags att göra kladdkakebotten. Smörj och bröa samma form som användes till pannacottan eller en lika stor form. Blanda alla ingredienserna och häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 35 minuter. Låt kakan svalna i formen.

Lossa kladdkakan ur formen men lägg sedan tillbaka den på botten av formen. Den löstagbara kanten på formen ska inte sitta på nu. Lägg försiktigt på pannacottabotten ovanpå kladdkakan. Enklast görs detta genom att lyfta pannacottabotten men plastfolien kvar och sen rulla över den på kladdkakan så att plastfolien hamnar överst och sedan dra bort plasten. Sätt tillbaka kanten på formen.

Nu är det dags att göra chokladmoussen. Vispa grädden. Smält blockchokladen. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Vispa ihop kaffe, äggulor och gelatin. Rör ner chokladen. Rör ner den vispade grädden. Häll chokladmoussesmeten ovanpå pannacottan. Ställ tårtan i kylskåpet under natten eller i frysen några timmar. Om tårtan står i frysen och stelnar bör man plocka fram den 1½ timme innan det är dags att äta om den ska gå att skära upp. Lossa kanten från formen och flytta försiktigt över tårtan till ett fat.

2010-11-05 @ 16:07:58 Permalink Sötsaker Kommentarer (2) Trackbacks ()


RSS 2.0