Enkelt rågsiktbröd från sommarstugan

div class="entrybody">Vi har ett långt skönt sommarlov i stugan jag och killarna. Här har jag inte tillgång till digitalvåg, degblandare och termometer så brödbakningen får bli lite improviserad och förenklad. Det har sin charm det med. Men surdegsbröd blir det. Surdegen har fått följa med till sommarstugan och här trivs den och har det bra.

Enkelt rågsiktsbröd 2 limpor.

Dag 1, kväll.
3½ dl vatten
1½ dl rågmjöl
2 dl rågsikt
1 dl rågsurdegsgrund

Blanda och låt stå övertäckt under natten.

Dag 2, morgon.
Surdegen från dag 1
6 dl vatten
14 dl rågsikt
1 msk salt

Blanda alal ingredienser. Låt degen vila i 1 timme. Rör sedan om ordentligt i degen. Låt den jäsa i 2-3 timmar. Häll ut degen på mjölat bakbord och forma snabbt till 2 limpor. Degen är ganska lös och eftersom den inte blivit bearbetad så kraftigt så är den lite svår att arbeta med men det går. Skicka in bröden lågt ner i ugnen i 250 grader. Sänk temperaturen till 200 grader och grädda bröden i ca 30 minuter. de ska låta ihåliga när man knackar på undersidan av dem. Har man en termometer ska bröden vara 96 grader inuti.

2011-08-11 @ 15:04:50 Permalink Baka med surdeg Kommentarer (1) Trackbacks ()


Bebisens första mos

div class="entrybody">Familjens minsting har växt till sig och är snart hela 6 månader - vart tar tiden vägen? Amningen står fortfarande för huvuddelen av hans mat men vi har så smått börjat introducera gröt, rotfrukter och grönsaker.

När det gäller gröten gör vi det enkelt för oss och kör på pulvergröt anpassad för små bebisar. Dels för att slippa allt krångel med att finfördela gryn så att de ska passa till någon som håller på och lär sig svälja och dels för att pulvergrötarna är järnberikade. Det är ju främst för järnets skull som barn måste börja äta annan mat vid 6 månaders ålder eftersom det medfödda järnförrådet då behöver fyllas på.

Lite mosade rotfrukter och grönsaker har vi också testat. Här kokar och mosar vi själva eftersom det är hur enkelt som helst och dessutom kostar ju de där små burkarna man köper i affären väldigt mycket.

Ett ekelt recept att börja med när smakportioner ska introduceras är att koka lika delar potatis och annan rotfrukt t.ex. morot eller palsternacka. Mixa till slät konsistens tillsammans med lite rapsolja eller osaltat smör och späd till lagom konsistens med bröstmjölk, ersättning och/eller kokvattnet.

Grönsaksmos gör man allra enklast genom att koka frysta grönsaker enligt anvisningen på förpackningen (skippa saltet) och sedan mixa och späda på samma sätt som rotfruktsmoset.
2011-08-11 @ 14:00:42 Permalink Barnmat Kommentarer (0) Trackbacks ()


RSS 2.0