Vörtbröd

Julförberedelserna är i full fart här hemma. Redan på lördag är det dags för den första julmiddagen. Det blir knytisjulbord med järnjänget, något som jag verkligen ser fram emot! I går när jag höll på för fullt i köket passade jag på att baka vörtbröd. Ett gott kryddigt bröd som verkligen hör julen till. Vört går att köpa färdig som pulver men jag gör egen på julmust, porteröl och kryddor.

Recept:
4 limpor

100 g jäst
100 g smör
1 flaska porter (33 cl)
2 flaskor julmust (33 cl)
1½ dl mörk sirap
1 msk malda pomeransskal
1 tsk malda kryddnejlikor
2 tsk malen ingefära
2 dl russin
knappt 2 kg rågsikt
ägg till pensling

Smula ner jästen i en stor degbunke. Smält smöret och värm det tillsammans med porter och julmust till 37 grader. Löd upp jästen i degspadet. Tillsätt sirap, kryddor och russin. Blande ner rågsikt tills det blir en smidig deg som släpper kanterna på degskålen. Täck över degen och låt den jäsa till dubbel storlek ca 30-40 minuter. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och forma fyra stycken limpor. Lägg limporna bredvid varandra i en långpanna. pensla sidorna på limporna med lite matolja så går de lättare att bryta isär efter gräddning. Nagga dem med en gaffel och låt dem jäsa i 40 minuter. Pensla limporna med uppvispat ägg och grädda dem i nedre deln av ugnen i 200 grader i 30-40 minuter.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0