Bebisens första mos

Familjens minsting har växt till sig och är snart hela 6 månader - vart tar tiden vägen? Amningen står fortfarande för huvuddelen av hans mat men vi har så smått börjat introducera gröt, rotfrukter och grönsaker.

När det gäller gröten gör vi det enkelt för oss och kör på pulvergröt anpassad för små bebisar. Dels för att slippa allt krångel med att finfördela gryn så att de ska passa till någon som håller på och lär sig svälja och dels för att pulvergrötarna är järnberikade. Det är ju främst för järnets skull som barn måste börja äta annan mat vid 6 månaders ålder eftersom det medfödda järnförrådet då behöver fyllas på.

Lite mosade rotfrukter och grönsaker har vi också testat. Här kokar och mosar vi själva eftersom det är hur enkelt som helst och dessutom kostar ju de där små burkarna man köper i affären väldigt mycket.

Ett ekelt recept att börja med när smakportioner ska introduceras är att koka lika delar potatis och annan rotfrukt t.ex. morot eller palsternacka. Mixa till slät konsistens tillsammans med lite rapsolja eller osaltat smör och späd till lagom konsistens med bröstmjölk, ersättning och/eller kokvattnet.

Grönsaksmos gör man allra enklast genom att koka frysta grönsaker enligt anvisningen på förpackningen (skippa saltet) och sedan mixa och späda på samma sätt som rotfruktsmoset.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0