(Mid)Sommartårta

Här kommer ett recept på en härlig jordgubbstårta som fått bli årets midsommartårta hemma hos mig. Tårtan påminner en del om vår bröllopstårta vi hade på vårt bröllop i vintras men har fått en somrigare touch av jordgubbar! Tårtan har en chokladbotten följt av ett lager yoghurtpannacotta och ett lager jordgubbsmousse. På toppen ligger rikligt med färska jordgubbar! Den är enklare att göra än man först tror men det tar lite tid eftersom varje lager görs för sig. Tårtan kan med fördel göras dagen innan servering eftersom den ska stelna under flera timmar.

Recept:

Chokladbotten:
110 g smör
2,25 dl strösocker
1 msk sirap
2 ägg
1,5 dl vetemjöl
½ tsk salt
1½ tsk vaniljsocker
1 dl kakao

Yoghurtpannacotta:
1½ dl vispgrädde
3/4 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 gelatinblad
3 dl grekisk yoghurt

Jordgubbsmousse:
5 gelatinblad
½ liter jordgubbar
3 st äggulor
2 dl florsocker
5 dl vispgrädde

Garnering:
1 liter färska jordgubbar

Börja med att göra yoghurtpannacottan. Koka upp grädde, socker och vaniljsocker i en kastrull. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Låt sockergrädden svalna i 5 minuter. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och lös upp dem i sockergrädden. Blanda i yoghurten. Klä en springform (eller annan rund form med diametern 24 cm) med platsfolie och häll i pannacottasmeten. Ställ i kylen att stelna i 3 timmar.

Gör sedan chokladbotten. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör, socker och sirap pösigt. Rör ner äggen. Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao. Rör ner mjölblandningen i smörsmeten. Häll smeten i en smord och bröad springform (diameter 24 cm) och grädda mitt i ugnen i 20 minuter. Låt kakan svalna.

När kakan svalnat är det dags att göra jordgubbsmoussen. Mixa jordgubbarna till en slät puré. Vispa äggulor och florsocker luftigt. Vispa grädden löst. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter, Värm upp 1 dl av jordgubbspurén och lös uppgelatinbladen däri. Blanda ner i resten av purén. Rör försiktigt ner äggsmeten i purén. Tillsätt sedan grädden till en jämn smet.

Nu är det dags att lägga ihop de olika lagrerna. Ta bort kanten på springformen till kakan. Lyft upp pannacottan som nu stelnat till en rund platta med hjälp av platsfolien. Rulla försiktigt över pannacottaplattan över kakan så att platsfolien hamnar uppåt. Dra bort platsfolien och sätt tillbaka kanten på springformen. Häll över jorgubbsmoussesmeten och ställ formen kallt att stelna i minst fyra timmar. Tårtan kan även frysas men tänk då på att ta ur den från frysen 4 timmar innan servering så att den hinner mjukna. Garnera tårtan med färska bär precis innan servering.

Kommentarer
Postat av: Maria

Den låter underbart god, måste provas någon dag.

2009-07-03 @ 17:29:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0