Ny blogg

Jag ser i besöksloggen att det fortfarande finns en och annan som tittar in här på magdas mat och bak! Jag har börjat blogga igen men gör det nu på svartviken.blogg.se. Jag ville ha en nystart i bloggandet nu när tiden börjar finnas men också ha en blogg som öppnar upp för fler ämnen än bara mat och bak. Mat och bak kommer fortfarande finnas men det kommer blandas upo med en del annat såsom trädgård, renovering och livsstil! Varmt välkomna att fortsätta följa mig där!
 
Svartviken.blogg.se

på G

En förändring är på gång! Fortsättning följer....

Glutentrådar

Jag har säkert visat er bilder på glutentrådar i väljästa degar förut men här kommer några bilder på en deg jag experimenterade med i somras. Eftersom jag inte har tillgång till min degblandare i sommarstugan så testade jag att baka med något som kallas autolysmetoden. Lite förenklat går det ut på att man låter tiden istället för knådningen jobba. Jag rörde ihop degen (tyvärr antecknade jag inte receptet så det kan jag inte dela med mig av) tills den var blandad. Sedan rörde jag i den några gånger under den första timmen av jäsningen och lät den sedan vara i drygt två timmar. Och resultatet ser ni nedan. En lös men väljäst deg. Inte riktigt den spänst jag är van vid men det gick utmärkt att göra frukostbröd av den. Jag hällde ut degen på ett välmjölat bakbord och drog ut den till en rektangel med 15-20 cm bredd. Sedan vek jag degen så att långsida hamnade mot långsida och skar den i bitar som jag la på en het plåt och gräddade i ugnen på högsta värme! Gott!







Pasta med kalkonsås = middag klar på mindre än 10 minuter!

Jag tror att alla som har en nästan 2-åring (eller vilket barn som helst) i familjen skriver under på att tålamod inte är deras största egenskap. I synnerhet inte om de är hungriga... Som småbarnsmamma känner jag mig många gånger kluven mellan om det är bättre med halvfabrikat som går snabbt att laga till och då ger mer kvalitetstid med barnen eller med mat tillagad från grunden där jag har full koll på ingredienserna och balansen mellan de olika näringsämnena men som då ofta tar mer tid i anspåk att laga. Tyvärr är det ju så att ju mer tid som går åt till middagslagningen desto mindre tid blir det åt bus i lekparken. Många gånger går det att lösa med lite framförhållning. T.ex. så passar jag ofta på att göra storkok så att det finns färdig mat i frysen att plocka fram och värma när tiden för matlagning är knapp. Jag gör också en veckoplanering för middagarna så att vi vet redan innan vad det ska ätas till middag och och då passar jag ibland på att förbereda så mycket som möjligt redan på eftermiddagen när barnen sover middag. Men visst händer det (periodvis alldeles för ofta) att det blir halvfabrikat av olika slag till middag. Då gäller det att se till helheten och tänka att den där extra halvtimmen vi fick i sandlådan var värd mycket för barnen. Många gånger blir det också något slags mellanting mellan halvfabrikat och hemlagat, som den här enkla och supergoda pastasåsen:

2-3 portioner

Pasta
en burk (2½ dl) lätt cremé fraiché smaksatt med franska örter
½ purjolök
200 g rökt kalkon i strimlor (finns färdigstrimlad)
matolja

Koka pastan. Strimla purjolöken. Fräs purjolök och kalkon i oljan. Blanda ner cremé fraiché och koka upp. Häll av pastan och rör ner i såsen. Smaka av med salt och peppar. Servera med en sallad och lite riven parmesan.


Enkelt rågsiktbröd från sommarstugan

Vi har ett långt skönt sommarlov i stugan jag och killarna. Här har jag inte tillgång till digitalvåg, degblandare och termometer så brödbakningen får bli lite improviserad och förenklad. Det har sin charm det med. Men surdegsbröd blir det. Surdegen har fått följa med till sommarstugan och här trivs den och har det bra.

Enkelt rågsiktsbröd 2 limpor.

Dag 1, kväll.
3½ dl vatten
1½ dl rågmjöl
2 dl rågsikt
1 dl rågsurdegsgrund

Blanda och låt stå övertäckt under natten.

Dag 2, morgon.
Surdegen från dag 1
6 dl vatten
14 dl rågsikt
1 msk salt

Blanda alal ingredienser. Låt degen vila i 1 timme. Rör sedan om ordentligt i degen. Låt den jäsa i 2-3 timmar. Häll ut degen på mjölat bakbord och forma snabbt till 2 limpor. Degen är ganska lös och eftersom den inte blivit bearbetad så kraftigt så är den lite svår att arbeta med men det går. Skicka in bröden lågt ner i ugnen i 250 grader. Sänk temperaturen till 200 grader och grädda bröden i ca 30 minuter. de ska låta ihåliga när man knackar på undersidan av dem. Har man en termometer ska bröden vara 96 grader inuti.


Bebisens första mos

Familjens minsting har växt till sig och är snart hela 6 månader - vart tar tiden vägen? Amningen står fortfarande för huvuddelen av hans mat men vi har så smått börjat introducera gröt, rotfrukter och grönsaker.

När det gäller gröten gör vi det enkelt för oss och kör på pulvergröt anpassad för små bebisar. Dels för att slippa allt krångel med att finfördela gryn så att de ska passa till någon som håller på och lär sig svälja och dels för att pulvergrötarna är järnberikade. Det är ju främst för järnets skull som barn måste börja äta annan mat vid 6 månaders ålder eftersom det medfödda järnförrådet då behöver fyllas på.

Lite mosade rotfrukter och grönsaker har vi också testat. Här kokar och mosar vi själva eftersom det är hur enkelt som helst och dessutom kostar ju de där små burkarna man köper i affären väldigt mycket.

Ett ekelt recept att börja med när smakportioner ska introduceras är att koka lika delar potatis och annan rotfrukt t.ex. morot eller palsternacka. Mixa till slät konsistens tillsammans med lite rapsolja eller osaltat smör och späd till lagom konsistens med bröstmjölk, ersättning och/eller kokvattnet.

Grönsaksmos gör man allra enklast genom att koka frysta grönsaker enligt anvisningen på förpackningen (skippa saltet) och sedan mixa och späda på samma sätt som rotfruktsmoset.

Potatissallad med pesto

Jag är med i en bokklubb tillsammans med ett gäng tjejer från jobbet. Med en eller ett par månaders mellanrum ses vi och fikar och pratar en kväll. Det händer också att vi läser en eller annan bok. Ikväll hade vi terminsavslutning med grillning hemma hos mig. Vi åt och drack gott i kvällssolen på uteplatsen. Till köttet hade jag gjort äppellimpan som jag bloggat om i ett tidigare inlägg och en potatissallad med pestodressing.

Potatissallad med pestodressing:
4 portioner kokt färskpotatis
½ burk pesto
75 gram soltorkade tomater
½ burk svarta oliver
blandade salladsblad (jag använde en färdigköpt mix med bl.a. ruccola och babyspenat)

Skär potatisen i små tärningar och strimla tomaterna. Blanda alla ingredienser i en skål.

Lugna kvällar i sommarstugan

Maken jobbar, barnen sover och jag rör ihop en deg till morgondagens brödbakning.

Försummad blogg

Jag har varken övergett eller glömt bort bloggen det är bara det att det finns så otroligt mycket annat att lägga sin tid och energi på. Viljan att blogga finns där men när det blir en minut över eller två kommer jag mig ändå inte för att logga in här.

Bulle nr 2 är färdigbakad och familjen har utökats med ännu en liten prins! Villan på landet är bytt mot lägenhet i stan med tillägg av sommarstuga på mina föräldrars gård. Flytt och småbarn kräver sitt av min tid och det kan vara en av förklaringarna till att jag så sällan ägnar mig åt bloggen. Men det mest troliga är att jag just nu inte känner den entusiasm och inspiration som jag brukar när det gäller matlagning och brödbakning. Jag har de senaste månaderna i en skrämmande hög fart bekantat mig med matvarubutikens utbud av halvfabrikat och får etåringen bestämma skulle korv och potatismos stå på menyn varenda dag.

Så hur känner jag mig då, när surdegen vilar och halvfabrikaten tagit över kylskåpet? Faktiskt förvånansvärt tillfreds med situationen. Var sak i livet har sin tid och i perioder är det nog bara nyttigt att sänka sina krav och njuta av det som känns viktigast just då. Snart nog är lusten till matlagning och bakning tillbaka och då hamnar det säkerligen ett och annat inlägg här!

Chokladfondant

Både maken och jag var väldigt sugna på något chokladigt efter maten idag men hade ingen choklad hemma. Jag fick då ideén att baka chokladfondanter. Jag hade aldrig gjort det tidigare eftersom jag tänkt att det måste vara väldigt komplicerat men det visade sig vara mycket enklare än jag trott. Dessutom är de snabbakade, på 20 minuter är det klara och då är tiden i ugnen inräknad!

Recept 4 st
100 g mörk choklad
100 g smör (rumsvarmt)
½ dl farinsocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 äggulor
½ dl vetemjöl

smör + kakao till formarna

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj 4 st ugnssäkra små formar (á 1½ dl) och pudra dem med kakao. Jag hade inga så små formar utan använde mig av en muffinsplåt vilket gick utmärkt. Smält chokladen. Vispa smör, farinsocker och vaniljsocker fluffigt. Vispa ner ägg och äggulor ett i taget. Tillsätt choklad och mjöl och vispa till en fluffig smet. Fyll formarna till 3/4 och grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter. Mitten ska vara rinnande.



Kanske det ultimata bakverket!? Både kaka och kaksmet i ett!

Väcka liv i torkad surdeg

För att enklare kunna dela med mig av min surdeg till släkt och vänner har jag torkat en del av den. Tyvärr har det visat sig svårt att få liv i den igen men med lite tålamod går det. Enligt mitt ursprungsrecept som är hämtat från boken Surdegsbröd av Martin Johansson ska det ta ca 20 timmar men för mig tog det ungefär det dubbla.

Jag tog några bitar torkad surdeg och smulade sönder dem i en skål. Sen hällde jag varmt vatten över bitarna och lät det stå i ett knappt dygn. Under tiden skakade/rörde jag om lite i degen några gånger för att se till att alla bitar löstes upp. När degen stått i 20 timmar utan att börja bubbla matade jag den med 60 g rågmjöl, 100 g ljummet vatten och ett krydmått honung och lät stå i ytterliggare ett dygn. Då hade den börjat bli lite bubblig på ytan. Jag rörde om och efter några timmar var den igång.


Äppellimpa

3 gram jäst
300 gram kallt vatten
1 äpple
390 gram vetemjöl
8 g salt

Lös upp jästen i vattnet. Råriv äpplet och blanda i det. Rör ner mjöl och salt. Till skillnad från många andra bröd jag bakar behöver det här inte bearbetas med maskin utan det räcker att bara röra ihopp ingredienserna till en lös deg. Täck med plastfolie och låt stå över natten eller minst 8 timmar. Häll ut degen på ett väl mjölat bakbord och vik ihop den till en liten limpa. Sätt ugnen på 250 grader och placera en långpanna på botten och en vanlig plåt mitt i ugnen. När ugnen blivit varm flyttar man över limpan till den varma plåten, skickar in den i mitten av ugnen och häller lite vatten eller några isbitar på långpannan i botten. Efter 10 minuter ska man öppna ugnen och vädra ut ångan. Sänk temperaturen till 200 grader och grädda i ytterliggare ca 20 minuter. Ät brödet dagsfärskt!



Blev inte mycket över när lill-lekis-gänget gått... Jag tolkar det som ett bra betyg till bagaren :)

Tigerkaka med saffran

Då var årets sista lill-lekis avklarat och så här i Adventstider ville jag bjuda på något med jultema. Valet föll på en tigerkaka med saffranssmak - enkelt, snabbt och fruktansvärt gott! Bjöd även på äppellimpa som hade en strykande åtgång. Publicerar det receptet i ett eget inlägg så att det hamnar i kategorin matbröd.

Tigerkaka med saffran

125 g smör
5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
½ dl russin
2 ägg
2½ dl socker
2½ dl gräddfil

1 msk kakao
1 paket saffran

Smörj och bröa en avlång bakform som rymmer ca 1½ liter. Smält smöret och låt det svalna. Blanda vetemjöl, bakpulver, bikarbonat och russin. Vispa ägg och socker pösigt och rör ner gräddfilen och smöret. Blanda i mjölblandningen. Dela upp smeten i två skålar och smaksätt hälften med kakao och den andra hälften med stött saffran utrört i lite vatten. Varva de båda smeterna i bakformen . Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 50-60 minuter.




Chokladmoussetårta

Leker konditor och bakar chokladmoussetårtor på löpande band! Tårtan kräver lite planering eftersom man får göra varje lager för sig så man bör börja minst ett dygn innan man vill äta tårtan.



Kladdkakebotten:
2 ägg
3 dl socker
1½ tsk vaniljsocker
4 msk kakao
1½ dl vetemjöl
100 g smält smör

Pannacottabotten:
1½ dl vispgrädde
3/4 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 gelatinblad
3 dl turkisk yoghurt

Chokladmousselager:
200 g mörk blockchoklad
3 äggulor
½ dl starkt kaffe
2 gelatinblad
4 dl vispgrädde

Börja med pannacottabotten. Koka upp grädde, socker och vaniljsocker. Ta av från värmen och låt svalna i 5 minuter. Blötlägg under tiden gelatinbladen i kallt vatten. Rör ner gelatinbladen i gräddblandningen. Rör tills allt gelatin löst upp sig. Rör ner yoghurten. Klä en rund form med löstagbar kant med plastfolie och häll ner pannacottasmeten. Låt stå kallt i minst tre timmar för att stelna.

När pannacottabotten är klar är det dags att göra kladdkakebotten. Smörj och bröa samma form som användes till pannacottan eller en lika stor form. Blanda alla ingredienserna och häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 35 minuter. Låt kakan svalna i formen.

Lossa kladdkakan ur formen men lägg sedan tillbaka den på botten av formen. Den löstagbara kanten på formen ska inte sitta på nu. Lägg försiktigt på pannacottabotten ovanpå kladdkakan. Enklast görs detta genom att lyfta pannacottabotten men plastfolien kvar och sen rulla över den på kladdkakan så att plastfolien hamnar överst och sedan dra bort plasten. Sätt tillbaka kanten på formen.

Nu är det dags att göra chokladmoussen. Vispa grädden. Smält blockchokladen. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Vispa ihop kaffe, äggulor och gelatin. Rör ner chokladen. Rör ner den vispade grädden. Häll chokladmoussesmeten ovanpå pannacottan. Ställ tårtan i kylskåpet under natten eller i frysen några timmar. Om tårtan står i frysen och stelnar bör man plocka fram den 1½ timme innan det är dags att äta om den ska gå att skära upp. Lossa kanten från formen och flytta försiktigt över tårtan till ett fat.


Barnanpassning av gammal favorit!

Genom att skippa sojan, sockret och buljongen från denna favorit och istället göra en "sås" av kokvattnet som blir över och maizena så blir det en babyvänlig gryta att mixa och servera sin lilla älskling!

Om

Min profilbild

Magda

Jag är en glad amatör i köket som gärna experimenterar både med egna recept och med andras recept. Den här bloggen kom till då jag ofta får frågan om att dela med mig av mina recept men ständigt glömmer bort att ta med dem till personen som frågade efter det. I den här bloggen kommer jag samla så väl recept som mina tankar kring matlagning, bakning och de råvaror jag jobbar med.

RSS 2.0