Russinbräck
Efter att ha bakat ljust rågsurdegsbröd till dopet kända jag för att experimentera lite. Resultatet blev ett gott frukostbröd bakat på både surdeg och jäst. Eftersom jag bakade på känn har jag uppskattat mängderna.
25 g jäst
3 msk rågsurdegsgrund
5 dl vatten
3 msk mörk sirap
1 dl russin
rågsikt
1 tsk salt
Lös upp jästen i lite av vattnet. Blanda ner surdeg, sirap, russin, salt och resten av vattnet. Blanda ner rågsikt till degen blir smidig och släpper kanterna i bunken. Låt jäsa i 40 minuter. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i två bitar. Dra ut varje bit till en lång rektangel som viks på längden och delas i lagom stora bitar till portionsbröd. Låt dem jäsa under bakduk i 30 minuter. Grädda dem högt upp i ugnen i 250 grader i ca 8 minuter.
25 g jäst
3 msk rågsurdegsgrund
5 dl vatten
3 msk mörk sirap
1 dl russin
rågsikt
1 tsk salt
Lös upp jästen i lite av vattnet. Blanda ner surdeg, sirap, russin, salt och resten av vattnet. Blanda ner rågsikt till degen blir smidig och släpper kanterna i bunken. Låt jäsa i 40 minuter. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i två bitar. Dra ut varje bit till en lång rektangel som viks på längden och delas i lagom stora bitar till portionsbröd. Låt dem jäsa under bakduk i 30 minuter. Grädda dem högt upp i ugnen i 250 grader i ca 8 minuter.
Kommentarer
Trackback