Polarbröd
På begäran kommer här receptet på polarbröd. Ett lite småsegt bröd som passar utmärkt till utflykten eller frukosten på jobbet. Och inte alls svårt att baka!
Recept:
ca 20 st
50 g jäst
50 g smör
5 dl vatten
3 msk ljus sirap
1 tsk salt
ca 1,6 l rågsikt
Smält smöret i en kastrull och tillsätt vattnet. Värm till fingervärme (37 grader). Smula under tiden ner jästen i en bunke. Slå lite av spadet över jästen och rör tills jästen löst sig. Blanda ner resten av spadet, sirapen och saltet. Tillsätt mjölet lite i taget tills degen är smidig och släpper kanterna på degbunken. Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter.
Dela degen i 20 lika stora delar och kavla ut dem till runda kakor ½-1 cm tjocka. Nagga kakorna och låt dem jäsa under bakduk i 10 minuter. Grädda dem mitt i ugnen i 3-5 minuter. Ugnstemperatur 275 grader. Låt kakorna svalna på bakgaller under bakduk.
Recept:
ca 20 st
50 g jäst
50 g smör
5 dl vatten
3 msk ljus sirap
1 tsk salt
ca 1,6 l rågsikt
Smält smöret i en kastrull och tillsätt vattnet. Värm till fingervärme (37 grader). Smula under tiden ner jästen i en bunke. Slå lite av spadet över jästen och rör tills jästen löst sig. Blanda ner resten av spadet, sirapen och saltet. Tillsätt mjölet lite i taget tills degen är smidig och släpper kanterna på degbunken. Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter.
Dela degen i 20 lika stora delar och kavla ut dem till runda kakor ½-1 cm tjocka. Nagga kakorna och låt dem jäsa under bakduk i 10 minuter. Grädda dem mitt i ugnen i 3-5 minuter. Ugnstemperatur 275 grader. Låt kakorna svalna på bakgaller under bakduk.
Kommentarer
Trackback