Sötsur wok med tigerräkor

div class="entrybody">Vännen K var på besök igår kväll och som tack för att hon vattnade våra blommor när vi var i Thailand bjöd jag tigerräkor i sötsur wok. En favorit från thailandsresan so jag nu försökte laga till hemma. Resultatet blev väldigt bra men jag fick använda lite andra grönsaker än vad de hade i thailand.

Recept:
4 portioner

2 hg tigerräkor
malen chillipeppar
½ gurka
liten klyfta vitkål
1 gul lök
1 röd paprika
1 burk ananasringar i juice (ca 220 g)
thai sweet chilli sås
matolja

Skär lök och vitkål i bitar och woka dem i lite olja. Skiva gurkan och skär paprikan i bitar. I med gurka och paprika i woken. Häll i ananasjuicen i woken. Dela ananasringarna och tillsätt dem. Stek tigerräkorna snabbt på hög värme i en annan panna tillsammans med chillipeppar. Tillsätt räkorna och sweet chilli såsen i woken.

Servera med ris.
2009-03-28 @ 12:24:19 Permalink Fiskrätter Kommentarer (0) Trackbacks ()


Bröd med soltorkad tomat och färsk basilika

div class="entrybody">50 g jäst
5 dl vatten
13 dl vetemjöl
2 dl hackade soltorkade tomater
1 tsk salt
1 msk socker
1 dl hackad färsk basilika
3 msk olivolja

Smula jästen i bunke. Värm vattnet till 37 grader och häll det över jästen. Tillsätt salt, socker, soltorkade tomater coh basilika. Rör ner mjölet till en smidig deg som släpper kanterna på degskålen. Låt jäsa 30 minuter. Knåda degen och forma dem till runda bullar. Låt dem jäsa ytterliggare 30 minuter. Pensla bullarna med olivolja och grädda dem i ugnen i 225 grader i 5-8 minuter beroende på storlek.
2009-03-24 @ 20:52:20 Permalink Matbröd Kommentarer (0) Trackbacks ()


Enkel kycklinggryta

div class="entrybody">

Ni får ursäkta min frånvaro på bloggen den sista tiden men vi har helt enkelt inte lagat till något nytt som jag inte redan bloggat om. Men här kommer ett recept på en ganska så enkel kycklinggryta. Ursprungsreceptet hittade jag på en buljongförpackning men som vanligt har jag ändrat om så mycket att det inte längre är samma recept...

Recept:
4 portioner

4 kycklingfileér
2 msk olja
2 msk curry (eller efter smak)
3 röda paprikor
2 gula lökar
1 liter vatten
2 kycklingbuljongtärningar
½ dl matlagningsgrädde
salt & peppar

Strimla kycklingen. Hetta upp olljan och curryn i en gryta. Bryn kycklingen i curryoljan. Skär paprikorna i bitar, klyfta löken och tillsätt dem i grytan. Häll över vatten, tillsätt buljongtärningar och låt koka i 10-15 minuter. Red av med matlagningsgrädden och smaka av med salt och peppar. Servera med kokt ris.

2009-03-22 @ 18:05:42 Permalink Fågelrätter Kommentarer (0) Trackbacks ()


Vitlöksmajonnäs

div class="entrybody">Från fiskbilen kom även en påse med färska räkor. Dessa åt vi till förrätt tillsammans med en vitlöksmajonnäs som jag lagade själv. Jag har alltid trott att majonnäs är väldigt svårt att göra själv och inget för mig men så blev jag bjuden på en väldigt god vitlöksmajonnäs hemma hos ett par kompisar och efter det har jag inte haft något annat val än att tillverka egen. Den köpta är helt enkelt inte i närheten av att kunna konkurrera med hemgjord vad gäller smaken.

Recept:

1 äggula
2 dl rapsolja
1 tsk - 1 msk dijonsenap
pressad vitlök
1 tsk balsamvinäger
salt & peppar

Blanda äggula och senap i en skål. Tillsätt oljan långsamt samtidigt som du vispar. Smaksätt med vitlök, balsamvinäger, salt och peppar. Balsamvinägern ger majonnäsen syrlighet som tar bort lite av den feta smaken som majonnäs brukar ha. Majonnäsen blir också lite mörkare i färgen tack vare balsamvinägern jämfört med neutral majonnäs.

2009-03-06 @ 20:04:22 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()


Lax och bergtunga i härlig sås

div class="entrybody">När jag kom hem efter jobbet idag fick jag se att fiskbilen rakt över gatan hade öppet. Blev sugen på att laga till någon riktigt god fisk till kvällen så jag gick över för att se vad jag kunde hitta. Fick tips om kombinationen Bergtunga - Lax så det hamnade i min påse som kom med hem.

Recept:
Bergtungafileér (lika många som ni är personer som ska äta)
Laxfilé (stavar som är lika långa som bergtungafileérna är breda och  ca 2x2 cm tjocka.
vitt vin
matlagningsgrädde
salt & peppar

Lägg en bit lax på varje bergtungafilé och rulla ihop dem. Stick en tandpetare av trä igenom för att fixera fiskrullarna. Placera dem i en ugnssäker form, häll över lite vin och matlagningsgrädde, salat och peppra. Stek i ugnen i 200 grader i 15 minuter. Servera med pressad potatis.

2009-03-06 @ 19:57:22 Permalink Fiskrätter Kommentarer (0) Trackbacks ()


Ost- & broccolipaj med bacon

div class="entrybody">

Var väldigt sugen på paj i onsdagskväll så jag bestämde mig för att laga till en. Det fina med paj är att man kan ta vad man har hemma och det blir nästan alltid gott. De allra flesta pajer fungerar också utmärkt att värma dagen efter. Perfekt för alla som tar med sig matlåda till jobbet. Till pajdegen använde jag olivolja istället för smör (margarin ser jag inte ens som ett alternativ) vilket gav ett sprött och väldigt välsmakande pajskal.

Recept:

degen:
3 dl vetemjöl
1 krm salt
½ dl mjölk
1 dl olivolja

fyllningen:
4 ägg
4 dl mjölk
350 g broccoli i buketter
2 dl riven ost
1 paket bacon
salt & peppar

Blanda ingredienserna till degen. Låt degen ligga kallt i minst en halvtimme. Tryck ut degen i en pajform, nagga den och förgrädda i 200 grader i mitten av ugnen i 10 minuter. Skär baconet i 2 cm breda bitar och stek det knaprigt. Lägg baconbitarna på lite hushållspapper så att fettet rinner av. Förväll broccolin i 5-10 minuter i lättsaltat vatten. Vispa äggen och mjölken till en äggstanning. Salta och peppra. Lägg broccoli, bacon och 1½ dl av osten i pajskalet. Häll över äggstanningen. Lägg resten av osten ovanpå äggstanningen. Grädda i 200 grader i mitten av ugnen i 30-40 minuter.

2009-03-06 @ 19:48:06 Permalink Kötträtter Kommentarer (0) Trackbacks ()


Guacamole

div class="entrybody">Jag har aldrig varit särskilt förtjust i avokado men så för något år sedan fick jag smak för guacamole. Lite lustigt eftersom det till största del består av avokado. Det har sedan lett till att jag faktiskt kan tänka mig att äta avokado även i andra sammanhang. Från början köpte jag alltid Santa Marias färdiga guacamole men slutade med det för ett halvår sedan efter att ha läst innehållsförteckningen. Deras guacamole innehåller bara 1,5 % avokado! Konstigt att det ens får kallas för guacamole då kan man tycka (och vad har de egentligen i?). Hur som helst har jag skapat mitt eget recept på guacamole och det tänker jag nu dela med mig av.

1 avokado
1 klyfta vitlök
1 tsk havssalt
1 krm malen chilipeppar
½ tsk pressad citron

Mixa ihop alla ingredienserna. Låt stå en halvtimme så att smakerna blandas och förstärker varandra. Njut! 
2009-03-03 @ 20:27:57 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()


Spenatsoppa

div class="entrybody">Min lillasyster har i några veckors tid tjatat på mig om att bjuda henne på spenatsoppa med ägghalvor till. I torsdags var jag hemma hos mina föräldrar och då passade vi på att laga till spenatsoppan. Vi tog även lite fina bilder men eftersom jag glömde kameran hemma hos mor och far får jag lägga in dem senare. Men här är i alla fall receptet på min spenatsoppa.

Recept:
6 portioner

600 g fryst hackad spenat
1,3 l grönsaksbuljong
smör
vetemjöl
salt
peppar
kokta ägg

Tina den frysta spenaten. Smält några matskedar smör i en kastrull, blanda ner mjöl och späd med grönskasbuljongen. Låt koka ihop 5-10 minuter. Tillsätt spenaten och låt det koka upp. Smaka av med salt och peppar. Servera soppan varm med kokta ägghalvor till.
2009-03-01 @ 11:04:29 Permalink Vegetariska rätter Kommentarer (1) Trackbacks ()


Uppdatering!

div class="entrybody">Inlägget om bröllopet är nu uppdaterat med en bild på den mycket vackra tårtan!
2009-03-01 @ 10:59:04 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()


RSS 2.0