Kinesisk biffgryta

div class="entrybody">Sambon experimenterade i köket en dag och resultatet blev en väldigt god gryta med biff och bambuskott.

Recept:

ca 4 portioner

500 g biffkött
2 burkar bambuskott (stora, annars 3 små)
2 gula lökar
2 klyftor vitlök
ca 3 cm färsk ingefära
3 msk hoisinsås
3 msk soya
1 msk sambal oelek
1 buljongtärning
3 dl vatten
3 msk vetemjöl
svartpeppar, salt

Hacka löken, strimla köttet och stek tills köttet fått färg. Mixa under tiden vitlök och ingefära och ha i mot slutet av stektiden. Häll i bambuskott, hoisinsås, soya och sambal oelek. Gör en redning av mjölet och vattnet och blanda ner. Låt koka ca 15-20 min. Smaka av med svartpeppar och ev. salt om det behövs.

Servera med kokt ris eller nudlar.

2008-08-26 @ 20:12:37 Permalink Kötträtter Kommentarer (0) Trackbacks ()


Vem har hittat hit och vad vill ni läsa om?

div class="entrybody">Ser i statistiken att jag börjar få lite besökare till min sida. Vore kul om ni ville skriva en kommentar så jag vet vilka som hittat hit. Vore också kul att få tips om vad jag ska skriva om. Använder ni något recept vore det jättekul att få kommentarer om vad ni tyckte!
2008-08-24 @ 21:34:05 Permalink Allmänt Kommentarer (2) Trackbacks ()


Pizza med pesto och mozzarella.

div class="entrybody">

Lördagen var en slappardag för mig men på seneftermiddagen kom jag igång och fick ihop en pizza till middag.

Recept:

Pizzabotten (2-4 portioner)
5 dl vatten
25 g jäst
½ dl olivolja
salt
socker
vetemjöl

Lös upp jästen i vattnet. Häll i olja, salt och en nypa socker. Tillsätt vetemjöl tills degen är hanterbar (ska gå att kavla ut). Låt jäsa minst en halvtimme. Dela degen i två delar som kavlas ut till varsin pizzabotten. Pizzorna blir ungefär som pizzeriapizzor i storlek och brukar räcka till 4 portioner hemma hos oss eftersom vi ofta har mer fyllning är pizzeriorna men det beror ju på hur hungrig man är.

Sedan är det bara att lägga på sina favoritfyllningar. Jag är just nu väldigt förtjust i pesto på pizza. Min pizza hade följande ingredienser ovanpå:
Tomatpuré
Salami
Pesto
Färska tomater
Mozzarella
Vanlig riven ost
Färsk oregano

Först brer jag ut tomatpuré över hela botten. Sen lägger jag på salamiskivorna och tomatskivorna. Peston klickas ut lite här och där över hela pizzan. Sen strör jag över riven mozzarella och riven vanlig ost (jag tycker att det blir för trådig ost med bara mozzarella därför blandar jag ostsorterna). Sist strör jag över oregano.

Pizzan gräddas i mitten av ugnen (250 grader) i 5-7 minuter.

2008-08-24 @ 21:29:07 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()


Rischoklad

div class="entrybody">Vad är fredagsmys utan god mat och något gott att tugga på efter maten? Själva maten och matlagningen stod sambon för. Det blev fläskfilé i tomatsås men receptet håller han för sig själv så det får jag inte dela med mig av...
Min insats blev det goda att tugga på efter maten och valet föll på rischoklad. Det kan man så klart köpa färdigt i nästan vilken affär som helst men jag väljer att göra egen eftersom det blir så mycket godare!

Recept:
Puffat ris
Russin
Sötmandel
Blockchoklad (Jag blandar lika delar mörk och ljus choklad)

Smält chokladen över vattenbad eller i micron. Hacka russin och mandel grovt. Rör ihop mandel, russin och rispuffar i en stor skål. Häll över den smälta chokladen och blanda ordentligt. Klicka ut röran på bakplåtspapper och låt stelna. Proportionerna mellan de olika ingredienserna kan man variera efter smak. Ju mindre choklad, dest mindre onyttigt godis men chokladen måste täcka de torra ingredienserna helt när man rört om så att de kan stelna ihop. Oftast går det åt mindre choklad än man tror.

2008-08-22 @ 21:50:59 Permalink Sötsaker Kommentarer (1) Trackbacks ()


Lasagne

div class="entrybody">Det har blivit lite dålig uppdatering de senaste dagarna och det har den enkla förklaringen att jag inte lagat någon mat sen i torsdags ;) Har varit bortrest under helgen och sen har jag mest bara jobbat. Idag har jag inte heller lagat mat men sambon har lagat lasagne så jag passar på att dela med mig av mitt lasagnerecept.

Recept:
4 port.

4-500 g köttfärs
2 gula lökar
2 klyftor vitlök
lite olja
500 g krossade tomater
2 köttbuljongklyftor
salt
peppar
örtkryddor
8 dl mjölk
50 g smör
vetemjöl
3-4 dl riven ost
lasagneplattor (Jag använder Zetas fullkornsplattor eftersom jag tycker att de ger en fylligare smak och dessutom inbillar jag mig att det är nyttigare än vanliga)

Hacka lök och vitlök. Bryn köttfärsen tillsammans med löken och lite olja. Häll i krossade tomater och köttbuljongtärningar. Låt det koka 15 minuter under lock. Under tiden gör man ostsåsen. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt vetemjöl tills det blir en "klump" av smöret och mjölet. Tillsätt mjölk lite i taget så att det blir en slät sås. Koka några minuter och rör hela tiden (fastbränd mjölk är inte roligt när man ska diska). Rör ner den rivna osten men spara ½ dl. Smaka av med salt och peppar. Smaka även av köttfärssåsen med salt, peppar och örtkryddor.
Varva lasagneplattor, köttfärssås och ostsås i en lasagneform. Över sista lagret plattor tar man ostsås och strör sen över den rivna osten som är kvar. Grädda mitt i ugnen i 30-40 minuter. Ugnstemperatur 175 grader.
2008-08-19 @ 16:12:56 Permalink Kötträtter Kommentarer (0) Trackbacks ()


Nudelwok

div class="entrybody">Vissa dagar finns verkligen inte vare sig lusten, orken eller inspirationen till att fundera ut och laga middagen. Trots detta måste man ju få något i magen och hämtpizza är ju inte direkt det bästa (nyttigaste) alternativet. Då kan en enkel nudelwok vara lösningen. Ingredienserna kan varieras utifrån vad man har hemma.

Recept:
 
Koka nudlar enligt förpackingens anvisningar. Skölj dem direkt efter tillagningen i kallt vatten. Strimla kycklingkött (eller annat kött beroende på vad man har och tycker om) och stek det i en wokpanna med lite olja. Salta och peppra köttet och smaksätt det  med t.ex. chili eller curry. Häll på frysta wokgrönsaker och woka tills de är genomvarma. Blanda ner de kokta nudlarna i woken och blanda ordentligt. Häll på färdig woksås t.ex. Oystersauce och låt allt bli varmt. Servera!

I det här receptet anger jag inga mängder eller proportioner. Anpassa mängderna efter hur många som ska äta och anpassa proportionerna mellan de olika rätterna efter din egen smak!
2008-08-14 @ 20:16:22 Permalink Kötträtter Kommentarer (1) Trackbacks ()


Kavring på surdeg

div class="entrybody">


Här kommer ett recept på mitt favoritbröd. Ett mustigt bröd med mycket nyttigheter i. Brödet har gett upphov till många diskussioner i fikarummet på jobbet...

Recept:
3 st limpor

Dag 1:
5 dl kokande vatten
300 g rågkross (ca 4 dl)
200 g solroskärnor (ca 4 dl)
60 g hela linfrön (ca 4 msk)
4 tsk salt

Dag 2:
2 pkt jäst
5 dl kallt vatten
degen från dag 1
1 dl surdeg
2½ dl mörk sirap
650 g grovt rågmjöl (ca 12 dl)
300 g vetemjöl special (ca 5 dl)

Dag 1: Blanda rågkross, frön och salt. Slå över det kokande vattnet. Låt stå i rumstemperatur i ett dygn.
Dag 2: Lös upp jästen i det kalla vattnet. Blanda samman alla ingredienser i en stor degskål. Arbeta kraftigt med maskin i 10 min. Låt jäsa i en timme. Fördela degen i 3 st 1½ liter brödformar. Platta till och pudra över vetemjöl. Låt jäsa tills degen når kanterna (ca 1 timme). Grädda i nedre delen av ugnen i 1-1½ timme i 175 grader. Sista 15 minuterna utan formar och upp och ner. Låt bröden vila inlindade i handdukar till dagen därpå.

När jag bakar detta bröd tar jag fram en av mina "portioner" med surdeg ur frysen dagen innan jag bakar och låter den stå i rumstemperatur tills det är dags att använda den. Eftersom brödet även innehåller jäst används surdegen främst för att ge brödet dess goda smak och behöver inte aktiveras. Självklart kan mn använda aktiv surdeg också om man bakar i samband med start av surdeg eller vid förökning av surdeg. Hur man gör surdeg kan man läsa här.
2008-08-14 @ 18:05:22 Permalink Baka med surdeg Kommentarer (2) Trackbacks ()


Annorlunda pyttipanna med quinoa

div class="entrybody">Här kommer då receptet från igår. Dock utan fingertoppar ;)

Recept:
4 portioner

4 port quinoa
3 kryddiga korvar t.ex. chorizo
250 g broccoli
1 paprika
1 gul lök
1 förp fetaost (200g)
1 tsk chilipulver
½ tsk salt

Koka quinoan enligt förpackningens anvisningar. Skär korven, lök och paprika i tjocka strimlor. Dela broccolin till små buketter. Fräs korven och grönsakerna i lite olja i en stekpanna med höga kanter. Krydda med chili och salt. Rör ner den kokta quinoan. Tärna fetaosten och strö över innan servering.
Servera gärna med en kall sås. Jag rörde ihop 3 dl gräddfil med en påse Garlic & Herbs kryddmix från Santa Maria.



Då sambon tror att man inte kan äta fetaost serverar jag den vid sidan av.

2008-08-12 @ 12:26:04 Permalink Kötträtter Kommentarer (0) Trackbacks ()


Ibland går det illa

div class="entrybody">Idag had jag tänkt att skriva om en annorlunda pyttipanna baserad på quinoa. Jag funderade också på att skriva ett inlägg om hur mycket lättare det är att laga pyttipanna om man har en vass kniv när alla ingredienser ska skäras i bitar. Men ibland går det inte alltid som man tänkt sig. Bäst som jag stod där och funderade på hur jag skulle formulera mitt blogginlägg sved det till på vänster ringfinger. Den vassa kniven som jag lovordade så mycket i mitt huvud hade precis skalat av den yttersta delen av fingret... Inte särskilt djupt som tur var, men ont gjorde det och blödde en massa. Stackars sambon trodde nog att jag skurit av mig hela fingret minst när jag for runt och ojjade mig samtidigt som jag ylade att jag behövde plåstras om. Men efter lite omplåstring kunde jag fortsätta matlagandet.

Recept på maten kommer i morgon när jag tyckt-synd-om-mig-själv färdigt. Gissar att handspriten på jobbet kommer vara kul i morgon...

Så här snyggt omplåstrad blev jag av sambon:
2008-08-11 @ 22:40:20 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()


Tankar kring snabbmat och thaigryta med grön curry

div class="entrybody">Begreppet snabbmat väcker troligtvis en del skilda associationer. Snabbmat kan dels tolkas som mat som man får serverade i pappersförpackningar med ett gult M på dels kan det tolkas som mat som går snabbt att laga till. Många förknippar troligen begreppet snabbmat med mat som är rätt så onyttig. Halvfabrikat räknas nog av många in som snabbmat man tillreder själv. Hamburgare, korv, kebab och pommes frites hamnar säkert överst på mångas listor över snabbmat.

För mig innebär begreppet snabbmat mat som går snabbt att laga till. Det får inte ta längre tid att laga hela måltiden än vad det tar att koka potatisen, riset eller pastan man väljer att ha som bas i måltiden. Det vill säga mat som är perfekt vardagsmat att laga efter jobbet. Kan tillägga att snabbmakaroner är bannlysta i mitt kök så hur snabb som helst är jag inte på att laga middag ;)

Halvfabrikat var jag i flera år en motståndare till. När jag flyttade hemifrån ville jag bevisa för mig själv och omgivningen att jag minsann kunde laga mat utan att behöva "fuska" med halvfabrikat. Men när studietiden var över och jag började arbeta heltid så var det bara att erkänna att det inte alltid är lockande att ägna timmen eller mer åt att laga middag när jag kom hem från jobbet. Idag är jag betydligt mer välvilligt inställd till halvfabrikat och kan erkänna dem riktigt bra att ha ibland. När jag använder halvfabrikat utgår jag oftast från en produkt och lägger till en del ingredienser efter eget tycke tills det är en färdig middag.

Här är ett exempel på snabb middagsmat som man orkar laga till efter jobbet och där jag utgått från en färdig bas.

Thaigryta med grön curry
4 portioner
Ris till 4 portioner
1 burk färdig grytbas med kokosmjölk och grön curry (Jag valde ICA:s variant)
3 kycklingfileér
3 morötter
1 burk bambuskott
Fisksås eller salt efter smak (Fisksås finns vid det övriga thailändska sortimentet i mataffären och används istället för salt i thailändsk matlagning)

Koka riset enligt förpackningens instruktioner. Under tiden riset kokas lagar du till grytan. Börja med att skala och skära morätterna i stavar. Strimla kycklingköttet. Koka upp grytbasen tillsammans med morötter och bambuskott. När det återstår ca 7 minuter av risets koktid tillsätts kycklingköttet till grytan och hinner lagom bli genomkokt tills riset är klart. Smaka av med fisksås eller salt innan servering. Om grytan blir för kryddstark kan den spädas med lite kokosmjölk.

En snabb, lättlagad middag som tar mindre än 30 minuter att få på bordet! Tiden räcker t.o.m. till att mixa ihop en sallad vilket ju är bra eftersom man inte ska fuska med grönsakerna! 
2008-08-10 @ 20:28:26 Permalink Fågelrätter Kommentarer (0) Trackbacks ()


Polarbröd

div class="entrybody">På begäran kommer här receptet på polarbröd. Ett lite småsegt bröd som passar utmärkt till utflykten eller frukosten på jobbet. Och inte alls svårt att baka!

Recept:
ca 20 st

50 g jäst
50 g smör
5 dl vatten
3 msk ljus sirap
1 tsk salt
ca 1,6 l rågsikt

Smält smöret i en kastrull och tillsätt vattnet. Värm till fingervärme (37 grader). Smula under tiden ner jästen i en bunke. Slå lite av spadet över jästen och rör tills jästen löst sig. Blanda ner resten av spadet, sirapen och saltet. Tillsätt mjölet lite i taget tills degen är smidig och släpper kanterna på degbunken. Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter.
Dela degen i 20 lika stora delar och kavla ut dem till runda kakor ½-1 cm tjocka. Nagga kakorna och låt dem jäsa under bakduk i 10 minuter. Grädda dem mitt i ugnen i 3-5 minuter. Ugnstemperatur 275 grader. Låt kakorna svalna på bakgaller under bakduk.
2008-08-10 @ 18:24:36 Permalink Matbröd Kommentarer (0) Trackbacks ()


Fläskfilépanna

div class="entrybody">En riktigt god men inte helt nyttig varmrätt. Passar perfekt till fredagsmyset tillsammans med klyftpotatis eller ugnsstekta rotsaker.

Recept:
4 portioner

500 g fläskfilé
2 vitlöksklyftor
2 tsk smör
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk rosmarin
2½ dl matlagningsgrädde
2 tsk dijonsenap
½ köttbuljongtärning
1 msk hackad persilja

Skiva fläskfilén i drygt centimetertjocka skivor. Bryn det i en stekpanna med höga kanter och krydda med salt, peppar och rosmarin. vispa ihop grädde, krossad vitlök och senap. Häll gräddblandningen över köttet och smula ner köttbuljongtärningen. Sjud i några minuter och strö över persiljan innan servering.

För att göra rätten nyttigare har jag testat att laga den på magrare alternativ till grädden innehållande endast 5 % fett men det blev inte lyckat så det är inget jag rekommenderar.
2008-08-09 @ 22:45:18 Permalink Kötträtter Kommentarer (0) Trackbacks ()


Ceasarsallad

div class="entrybody">Recept: 
4 portioner

750 g stekt eller grillad kyckling (Gärna marinerad för lite extra smak)
1 dl riven parmesan
600 g romansallad
2 tsk dijonsenap
1 msk citronsaft
2 klyftor vitlök
1 tsk peppar
1 tsk salt
1 dl olivolja
3 dl krutonger

Skär kycklingköttet i skivor. Mixa krossad vitlök, citronsaft, senap, salt och peppar med en mixer. Tillsätt olivoljan i en tunn stråle medan mixern går så att det blir en jämn dressing. Fördela romansalladen på fyra tallrikar. Placera kycklingen ovanpå salladen. Strö över krutonger och parmesan och ringla till sist över dressingen.
2008-08-09 @ 22:35:34 Permalink Fågelrätter Kommentarer (0) Trackbacks ()


Filmjölksbröd med frukt och nötter.

div class="entrybody">Ett mustigt och gott bröd bakat på filmjölk. Som jäsmedel används bikarbonat vilket (om jag minns rätt från näringsläran i skolan) minskar mängden B-vitamin i brödet. Av den anledningen lämpar sig inte bröd bakat på bikarbonat som ett "varje dag" bröd men gott som omväxling är det!

Recept:
7 dl vetemjöl
4 dl grahamsmjöl
2 dl grovt rågmjöl
1 tsk salt
1 dl solrosfrön
1 dl linfrön
2 dl torkad frukt (Jag använde 1 dl russin och 1 dl torkade aprikoser)
1 dl hasselnötter
1 l filmjölk
2½ tsk bikarbonat (Går även att använda 5 tsk bakpulver)
2 dl mörk sirap

Sätt ugnen på 175 grader.
Mjöl, salt, solrosfrön, linfrön, frukt och nötter blandas i en skål. I en annan skål blandas filmjölk, bikarbonat och sirap ihop. Rör försiktigt ner mjölblandningen i filmjölksblandningen. Fördela degen i två 1½ l brödformar (välsmorda eller stoppade med bakplåtspapper) och strö över lite mjöl. Grädda mitt i ugnen i 1½ timme eller tills bröden känns torra när man testar med potatissticka. Jag gräddade i 1½ timme men då blev bröden degiga i mitten så lite längre tid i ugnen kan behövas. Låt bröden vila inlindade i handdukar i minst fem timmar innan de förpackas.

2008-08-09 @ 22:24:45 Permalink Matbröd Kommentarer (0) Trackbacks ()


Fredagens mat

div class="entrybody">

Fredagen blev en riktig matdag hemma hos oss. Eller i alla fall halva fredagen. Min lunch som bestod av ett äpple skulle nog ingen godkänna som riktig mat men på kvällen bjöds det på desto mer. Till förrätt blev det Ceasarsallad vilket är sambons nya favorit. Till huvudrätt serverades det Fläskfilépanna med ungsstekta rotsaker.

Jag passade också på att baka ett mustigt bröd på filmjölk med frukt och nötter på eftermiddagen. Blev en given succé här hemma!

Recepten kommer i egna inlägg så att det blir lätt att söka efter dem!

2008-08-09 @ 22:08:17 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()


Surdeg på råg - grundrecept

div class="entrybody">Mitt surdegsbröd har varit ämne för diskussion många gånger i fikarummet på jobbet. Kommentarerna är många och nyfikenheten stor. Det är just nyfikenheten på surdegen som gjort att den här bloggen kom till. Flera vänner och kollegor har bett om receptet men jag glömmer ständigt att ta med det...

För att baka ett gott surdegsbröd behövs lite planering och tålamod. Att starta en surdegskultur tar 3-4 dygn men sen har man en surdegskultur som om man förvarar den rätt kan följa en resten av livet. Att starta surdegen behöver man alltså bara göra en endaste gång.

Grundrecept på surdeg med råg
Start:
1½ dl ljummet vatten
80 g grovt rågmjöl
1 tsk honung
Rör ihop ingredienserna i degbunke och täck med plastfolie. Bunken placeras på dragfri plats i köket där den inte står i vägen under de dagar det tar innan den är klar. Jag har testat bunkar av plast, metall och glas och alla fungerar lika bra även om en del experter anser att keramikkärl är det enda rätta.

Efter varje halvt dygn matas degen med:
1 dl ljummet vatten
1 dl grovt rågmjöl
Rör ordentligt så att de nya ingredienserna blandas med degen. Degen ska vara lös som välling i konsistensen.

Efter tre-fyra dygn har en bakteriekultur bildats i degen och surdegen är klar. Detta märker man tydligt eftersom det dels luktar surt i hela köket och degen har fått en bubblig yta. Det ser ut som ett tätt skum som täcker degen. När surdegen är klar brukar jag föröka den med ytterliggare 2 dl ljummet vatten och 2 dl grovt rågmjöl för att få upp den i volym.

Den färdiga surdegen kan förvaras i kylskåp eller frysas in. Förvaring i kylskåp har jag inte testat men jag tror att man behöver baka minst en gång i veckan för att inte surdegen ska bli dålig. Jag förvarar min deg i frysen vilket har fungerat utmärkt i flera år. Jag fryser in 3-4 dl av surdegen i en burk och resten av surdegen fryser jag i små "portionsförpackningar" som rymmer ca 1 dl. Urdiskade pizzasalladsburkar är perfekta! När jag ska baka tar jag sedan fram en portion åt gången. Ska jag använda surdegen som enda jäsmedel tar jag fram den några dygn innan jag bakar för att aktivera den. Det gör jag genom att tillföra ½ dl grovt rågmjöl, ½ dl ljummet vatten och ½ tsk honung morgon och kväll tills den börjar bubbla. Om jag bakar ett bröd där både surdeg och jäst ingår tar jag fram så mycket surdeg jag behöver dagen innan jag bakar och använder surdegen upptinad som den är.

När bara den stora förpackningen surdeg finns kvar i frysen är det dags att föröka surdegen igen. Jag plockar fram den ur frysen, tinar upp den och tillför 1 tsk honung. Sedan är det bara att följa grundreceptet ovan men hoppa över starten. Det brukar dock gå lite snabbare nu eftersom bakteriekulturen redan finns där!

Jag kommer att återvända till ämnet surdeg flera gånger i denna blogg och recept på bröd kommer att publicerar så småningom.
2008-08-08 @ 12:15:53 Permalink Baka med surdeg Kommentarer (2) Trackbacks ()


Välkommen till Magdas Mat!

div class="entrybody">Jag är en glad amatör i köket som gärna experimenterar både med egna recept och med andras recept. Den här bloggen kom till då jag ofta får frågan om att dela med mig av mina recept men ständigt glömmer bort att ta med dem till personen som frågade efter det. I den här bloggen kommer jag samla så väl recept som mina tankar kring matlagning, bakning och de råvaror jag jobbar med.
2008-08-07 @ 22:41:44 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()


RSS 2.0